Hasítanak a dúsgazdag erdélyi magyarok

A Digi többségi részvénycsomagjának birtokosaként Románia egyik leggazdagabb polgára Teszári Zoltán, de Verestóy Attila szenátornak is jól jövedelmezhetnek tőzsdei befektetései.
Barabás Júlia, 2017. július 16. vasárnap, 19:11
Fotó: Napi.hu

Több erdélyi magyar is van a bukaresti értéktőzsdén jegyzett vállalatok leggazdagabb részvényesei között - írta a Maszol. A ranglistát lóhosszal vezeti Teszári Zoltán, a Digi alapító-tulajdonosa. A nagyváradi üzletember a telekommunikációs cég részvényeinek 56,93 százalékát birtokolja.

A vállalat piaci értéke jelenleg 3,7 milliárd lej körül van, ami azt jelenti, hogy Teszári részvénycsomagja 2,3 milliárd lejt ér (154 milliárd forint, a 4-es metró árának harmada). Ezzel az összeggel Teszári Zoltán a leggazdagabb pénzemberek rangsorában is az élbolyban szerepel Romániában. Tavaly a negyedik helyet foglalta el.

A második legtehetősebb magyar részvényes a Verestóy család. A Hargita megyei RMDSZ-szenátornak 87 ezer, nejének, Verestóy Erzsébetnek 12 ezer részvénye van a földgázszállítással foglalkozó Transgaznál. Egy Transgaz-részvény jelenlegi ára 442 lej, a Verestóy család csomagja tehát körülbelül 44 millió lejt ér. A vállalat jelentős nyereséggel zárta a 2016-os évet, amely után a napokban részvényenként 46,33 lej osztalékot fizetett.

Tincau Tibornak 18 600 500 részvénye van a nagyváradi Sinteza Rt.-nél, 7,2 millió lej értékben, míg Szabó István, a SIF Transilvania igazgatója 355 ezer lej értékben birtokol részvényeket a befektetési alapnál.

A képen Nagyvárad, forrás: Pixabay.com

HOZZÁSZÓLÁSOK