Hat jelölt pályázik a korrupcióellenes főügyészi posztra Romániában

Hat jelölt pályázik a korrupcióellenes főügyészi posztra Romániában, miután az igazságügyi miniszter másodszor is pályázatot hirdetett az első sikertelen kísérlet után - írja az MTI.
Szász Péter, 2018. augusztus 24. péntek, 19:21
Fotó: Pixabay

A főügyészi tisztség azt követően üresedett meg július 9-én, hogy Klaus Iohannis román elnök leváltani kényszerült egy alkotmánybírósági döntés miatt Laura Codruta Kövesit, aki hat évig vezette a korrupcióellenes ügyészséget (DNA).

Júliusban is jelentkeztek négyen a tisztségre, de pályázatok alapján Tudorel Toader igazságügyi miniszter közölte, hogy egyik jelölt sem teljesítette a követelményeket és nem alkalmas funkció betöltésére.

A másodszor meghirdetett versenyvizsga határideje pénteken járt le. A jelöltek között van Paula Nicoleta Tanase, a galaci fellebbviteli bírósági vádhatóság ügyésze, Nicolae Lupulescu katonai ügyész, Gabriela Scutea volt legfőbb ügyész-helyettes, Andrei Bodean a konstancai DNA ügyésze, Adina Florea, a konstancai törvényszéki vádhatóság ügyésze és Sorin Armeanu, a vaslui-i törvényszéki vádhatóság vezető ügyésze.

Az igazságügyi minisztérium várhatóan szeptember 6-án hirdet eredményt. Toader egy vagy több jelöltet fog javasolni a Legfelsőbb Bírói Tanácsnak véleményezésre, majd az államfő fogja kinevezni a DNA új főügyészét.

Kövesi tevékenysége elnyerte az Egyesült Államok, az Európai Bizottság és több nyugat-európai ország tetszését, amelyek a DNA megfelelő működését a román igazságszolgáltatási reform kulcselemének tekintik. Kövesi leváltását az igazságügyi miniszter kezdeményezte, aki azt rótta fel neki egyebek mellett, hogy többször megsértette az alkotmányt és nem volt hajlandó megjelenni a parlament vizsgálóbizottsága előtt.

A kép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK