Hat év recesszió után nőtt a horvát gazdaság

Az elemzői várakozásoknál jobban, 2,8 százalékkal nőtt a horvát bruttó hazai termék (GDP) az idei harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte első gyorsbecslése alapján a horvát statisztikai hivatal pénteken. Az elemzők 2,2 százalékos növekedést vártak.
MTI-Eco, 2015. november 27. péntek, 13:08
Fotó: Reuters

Hat év recesszió után először nőtt a gazdaság volumene 2 százalék felett. 2008-ban a GDP növekedése éves szinten 2,9 százalékos volt. A szezonálisan és naptárhatásokkal kiigazított adatok szerint 2015 harmadik negyedévében a gazdaság teljesítménye az előző év azonos időszakához képest 2,7, az előző negyedévhez képest 1,3 százalékkal nőtt.

A jelentés szerint a belső kereslet kedvezően alakult. A gazdasági aktivitási folyamatokra a legpozitívabban a háztartások végső fogyasztásának növekedése hatott. A nettó külső kereslet is támogatta a GDP bővülését, 1,6 százalékponttal. A növekedés hajtóereje a szolgáltatások exportja volt 2015 harmadik negyedévében, ezen belül is legjelentősebb a turizmusból származó bevétel.

Branko Grcic horvát ügyvezető miniszterelnök-helyettes újságíróknak pénteken azt mondta: "a számok jól mutatják, hogy Horvátország kilábalt a recesszióból és jó irányba halad".

A turizmus mellett a feldolgozóiparban is jelentős volt a növekedés, 5,4 százalék - mondta, majd hozzátette: lassan kezd magához térni az építőipar is, az infrastrukturális fejlesztésekre szánt európai uniós támogatások felhasználásának köszönhetően.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antisoros, 2015.11.27 13:18

..na végre ,beindult a tengerpart ??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html