A brit autógyártók és autókereskedők szövetsége (SMMT) hétfőn közölte: éves összevetésben 2 százalékkal kevesebb, 2,31 millió új autó került ki a forgalomba tavaly. Ennél gyengébb adatot utoljára 2013-ban mértek.

Európa második legnagyobb autópiacán a 2016-os csúcs után már a harmadik egymást követő évben csökkent az új autók értékesítése tavaly. 2016-ban még 2,69 millió új autót vásároltak a fogyasztók.

Mike Hawes, az SMMT vezérigazgatója rámutatott: minden kétséget kizáróan továbbra is nagyon gyenge a nagy értékű termékek iránti kereslet Nagy-Britanniában.

Az autógyártó- és kereskedő ágazatot továbbra is a brexit aggasztja leginkább - mondta Hawes, hozzátéve, hogy 10 százalékos vámtarifa terhelheti az autók exportját és importját 2021-től, ha a brit kormány és az Európai Unió nem tudja megkötni a brexit utáni kereskedelmet szabályozó megállapodást.

Ilyen magas vámteher mellett egy sor autó gyártása gazdaságtalanná válna Nagy-Britanniában, és emiatt a kockázat miatt számos autógyártó felfüggesztette beruházásait.

Az autógyártás adja a brit feldolgozóipar 9 százalékát, az exportnak pedig a 14 százalékát, az ágazatban dolgozók száma megközelíti a 168 ezret.