Hatalmas többséggel utasította el a brit parlament a brexitmegállapodást

A várakozásoknak megfelelően újból elutasította a londoni alsóház a kedd esti szavazáson a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást.
K. Kiss Gergely, 2019. március 12. kedd, 21:41
Fotó: Stocksnap

Az egyezményre 242, a megállapodás ellen 391 képviselő szavazott, vagyis az alsóház 149 fős többséggel vetette el a brexit-megállapodást. A brit parlament választott kamarája két hónapon belül másodszor utasította el a konzervatív párti brit kormány által novemberben elért 585 oldalas egyezményt.

Az alsóház először január 15-én voksolt a brexit-csomagról, és akkor az újkori brit parlamentarizmus történetében példátlan, 230 fős többséggel vetette el a megállapodást.

Az EU vezetői a mostani szavazás előtt egy nappal jogi biztosítékot adtak Theresa May miniszterelnöknek arra, hogy a legvitatottabb elem, az újbóli ír-északír határellenőrzés elkerülését célzó tartalékmegoldás csak átmenetileg léphet életbe, de az alsóházi képviselők EU-szkeptikus táborának többsége ezt sem találta elégséges garanciának.

A londoni alsóház szerdán arról tart vitát és szavazást, hogy az Egyesült Királyság kilépjen-e megállapodás nélkül az Európai Unióból - jelentette be kedd este a brit miniszterelnök, miután a ház nagy többséggel elutasította a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodást. Csütörtökön arról tartanak vitanapot és szavazást, hogy a kormány kérje-e az EU-tól a Brexit elhalasztását.

Az alsóházban jelentős többségben vannak azok a képviselők, akik nem támogatják a megállapodás nélküli kilépést, így van esély arra, hogy ezt a ház szerdán leszavazza, vagyis nem kizárható, hogy csütörtökön valóban napirendre kerül a Brexit halasztásáról szóló indítvány.
Theresa May közölte: ha a ház a március 29-én esedékes Brexit elhalasztására szavaz, a kormány kérni fogja ehhez az EU hozzájárulását, és beterjeszti a halasztáshoz szükséges törvényjavaslatot.

Az EU-nál már nagy a kétely

Minden korábbinál fontosabb a megfelelő felkészülés az Egyesült Királyság rendezetlen európai uniós kiválásának esetére a kiválási szerződés újabb brit parlamenti elutasítása után - figyelmeztetett az Európai Unió Brexit-ügyi főtárgyalója kedd este.

Michel Barnier azt írta a Twitteren, hogy az EU mindent megtett, amit csak lehetett, hogy segítse a szerződés ratifikációját, a folyamat már egyedül az Egyesült Királyságban mozdítható ki a holtpontról. A főtárgyaló egy korábbi bejegyzésében "veszélyes illúziónak" nevezte, hogy egyesek azt gondolják, a szigetországra megállapodás nélkül is átmeneti időszak vár. Leszögezte: amennyiben nem fogadják el a kiválási szerződést, akkor nem lesz átmeneti időszak sem.

Donald Tusk európai tanácsi elnök szóvivője, Preben Aamann sajnálatát és csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy az előző napon, illetve még korábban elfogadott jogi biztosítékok dacára Londonban ezúttal is leszavazták a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló egyezményt. Nehéz elképzelni, hogy mi egyebet tudnának még tenni a bennmaradó tagállamok - fogalmazott.

Továbbá kiemelte, a történtek jelentősen növelik az úgynevezett kemény Brexit esélyeit, és rámutatott, mindössze 17 nap van hátra az Egyesült Királyság tervezett távozásának dátumáig, 2019. március 29-ig.

Az Európai Bizottságot vezető Jean-Claude Juncker szóvivője ismét megerősítette, hogy a huszonhetek "indokolt esetben" készek megfontolni a kiválás határidejének meghosszabbítását. Névtelenséget kérő források szerint Juncker korábban úgy vélekedett, hogy nincsen értelme a hosszabbításnak, amennyiben a britek ismét leszavazzák az egyezményt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Ha-ha-ha, 2019.03.15 10:10

az eu ne fogadja el a kilépési halasztást, kik kell rakni az angolokat. vissza a határokat a vámokkal és gondolkozzanak el rajta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2019.03.15 09:30

@Panzerkraftwagen_Drei:
Te tényleg megbuggyantál, össze nem illő dolgokat "logikusan" tudod egymás mellé rakni, a bárgyú vigyorú elmebetegek magabiztosságával.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.03.15 01:29

@V0LE: "amikor mar cefrere es mlb -re kell hivatkoznod"

Hinnye, de nagy az arcod, segílyturista Úr... tudod nekem jelentős részesedéseim vannak különböző orosz cégekben, amik akkor is meglesznek, mikor téged, képzettség és nyelvtudás híján, végül hazapaterolnak Kanadából, megelégelve az ingyenélőket, borsodi kreol honfitársainkkal együtt, akikkel együtt állsz sorban a túlságosan nagyvonalú kanadai segílyért, és akik hozzád hasonlóan nem vitték semmire Kanadában sem...

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

V0LE, 2019.03.14 19:00

@Warialock: Azert amikor mar cefrere es mlb -re kell hivatkoznod egy tema kapcsan, akkor leeshetne hogy zsakutcaban jarsz. De nem, meg tolod tovabb az agyatlan tempot.
De biztos a hatterhatalom embere volt Boris, Cummings, Farage, Corbyn meg a tobbi gyava sz@r akik igazabol nem akartak gyozni es ezert azota szepen le is leptek es kussolnak. A hazugsagokat is a hatterhatalom terjesztette. Sot, a legutobbi tobb tizmillios facebook kampany is a hatterhatalom muve. Nyilvan ez az egyszerubb ut, mindenert a hatterhatalmat okolni, legalabb nem kell a sajat hibaitokat beismerni, csak masra mutogatni. Az alufolia sisakot ne feledd, mindig legyen rajtad :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2019.03.14 14:29

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html