Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hatalmas emelkedtek tegnap a kisebb banki részvények az olasz tőzsdéken, s mint kiderült, joggal. Matteo Renzi olasz kormányfő a legnagyobb pénzügyi intézményekkel, a pénzügyminiszterrel és a pénzügyi felügyelet képviselőivel történt hatórés tárgyalás után egy új, 5 milliárd eurós alap felállítását jelentette be, amelynek célja a rossz banki eszközök felvásárlásán keresztül az ország pénzügyi szektorának stabilizálása.

Az Atlas névre hallgató alap célja, a mitológiai szereplőhöz hasonlóan, hogy megtámassza az ország bankszektorát, amellyel kapcsolatban év eleje óta egyre növekszik a befektetők bizalmatlansága, a Financial Times szerint a rendszerben lévő immár 360 milliárd euróra rúgó rossz eszközállomány miatt. Az alap finanszírozásában olyan pénzintézetek vesznek majd részt, mint például az Unicredit, az Intesa Sanpaolo és a UBI Banca, az ország legerősebb bankjai.

Cserébe az alap felállításáért az olasz kormány ígéretet tett, hogy átalakítja az olasz csődszabályozást, amely eddig nem volt összhangban az európai szabályozással, s amelyet sokan komoly akadálynak láttak a rossz banki eszközök értékesítésénél.

A következő napokban a csődeljárást gyorsabbá és egyszerűbbé tesszük, olyanná, amely biztosítja hogy belátható időn belül pénzükhöz juthatnak az érintettek - áll az olasz kormányfő tárgyalásokat követően kiadott közleményében.

A megegyezést az első kommentárok hatalmas sikerként értékelik. Ez ugyanis az első eset 1982 óta, hogy az ország pénzügyi szektorának szereplői összefognak a leggyengébb láncszemek megsegítésére. Akkor a nyolc legnagyobb bank állt össze, hogy megmentsék a botrányba keveredett és összeomlott Vatican Banco Ambrosianot - írja a FT.

Jelenleg egy olasz bank számára átlagosan 8 évbe telik, hogy megszabaduljon rossz hitelétől, az ígért új szabályozással ez az EU átlagnak számító 2-3 évre csökkenhet. A tárgyalásokon résztvevő egyik bankár a lapnak azt mondta, a kormány ígéretet tett arra, hogy a kedvezőbb szabályokat a következő 10 napban megalkotja.