Hatalmas botrány rázza meg Oroszországot

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség azt javasolja a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek, hogy a sportolók doppingolása miatt függesszék fel Oroszországot 2016-ra. Kormányzati szinten szóltak bele a doppingolásba, manipulálták, illetve megsemmisítették a pozitív mintákat.
Index.hu, 2015. november 9. hétfő, 17:22
Fotó: Napi.hu

Az oroszok szisztematikus doppingolásáról már több atléta vallott, de a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) most hozta nyilvánosságra nyomozásának eredményeit 323 oldalas jelentésében. A WADA súlyos rendszerhibákat talált az oroszoknál, nem feleltek meg az alapvető követelményeknek, nem tartották be a WADA előírásait. A nyomozás rámutatott, hogy a csalás és a doppingolás kultúrája széles körben, a sportág minden szintjén elterjedt, és régóta fennállt - írja az Index.

A WADA azt javasolja a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek (IAAF), hogy függesszék fel Oroszországot 2016-ra. Négy edzőt, egy orvost és öt atlétát élete végéig eltiltanak a sporttól, köztük a londoni olimpián 800 méteren aranyérmes Marija Szavinovát és a harmadik Jekatyerina Pojsztogovát.

A miniszter és a biztonsági szolgálat is nyomást gyakorolt

Az orosz doppinglabor elveszítette WADA-akkreditációját, az igazgatót eltávolítják. A laboratórium vezetője, Grigorij Rodcsenko beismerte, hogy szándékosan 1417 mintát semmisített meg. A labort folyamatosan megfélemlítették az orosz állami szervek, sőt még az orosz biztonsági szolgálat is, és beleavatkoztak a munkájába.

 

Ez valószínűleg csak a jéghegy csúcsa, Oroszország nem az egyetlen ország, és az atlétika nem az egyetlen sport, aminek doppingproblémája van - mondta Dick Pound, a WADA igazgatója.

Moszkvába a hitelesített WADA-labor mellett létezett egy másik, doppinglabor is, ami a moszkvai önkormányzat irányítása alatt áll, feltehetőleg ezt a valódi, pozitív minták elfedésére használták. A gyanús eseteket először itt vizsgálták, és csak akkor küldték tovább a mintát a WADA-laborba, ha az nem volt pozitív. Az orosz sportminiszter, Vlagyimir Mutko többször utasította a labort, hogy manipuláljanak mintákat.

Azt is megállapították, hogy az atlétika legfelsőbb szintjén működött a korrupció, ezeket az ügyeket átadták a bűnügyi nyomozóknak.

2013 óta 225 orosz akadt fenn a doppingvizsgálatokon, ezzel minden országot megelőztek, a szégyenlistán második Törökországban is 37 lebukással kevesebb volt.

Nem egyedi esetekről, otthon magukon kísérletező atlétákról van szó, hanem szervezetten folyt a doppingolás. Több sportoló is erről vallott korábban az ARD tényfeltáró riportjában, a diszkoszvető Jevgenyija Peherina szerint az orosz atléták 99 százaléka doppingol, egy másik sportoló pedig azt mondta, nincs olyan szer, amit ne kaphatnának meg - írja az Index.hu.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mirko, 2015.11.09 18:50

Az NDK és a Szovjetunió sportlói, az állami dopping miatt értek el mindent felülmúló eredményeket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

erdeinyuszi, 2015.11.09 18:09

Nagyon szomorú az egész,ami kimaradt itt

Ez valószínűleg csak a jéghegy csúcsa, Oroszország nem az egyetlen ország, és az atlétika nem az egyetlen sport, aminek doppingproblémája van
- mondta Dick Pound, a WADA igazgatója.
vagy
Az oroszok olyan doppingrendszert találtak ki, mint Armstrongék
vagy
A tavaly decemberben kipattanó botrány nem maradt hatástalan, az oroszok önkritikát gyakoroltak, az augusztusi világbajnokságon nem is indítottak gyaloglót, senkiben sem bíztak. A korábbi két vb-hez képest alaposan visszaestek, míg 2011-ben 19, 2013-ban 17 érmet szereztek, addig Pekingben csak négyet.
vagy
Ugyan a WADA most csak az oroszokról készített jelentést, de nemcsak náluk jelent problémát a széles körben elterjedt doppingolás. Pár nappal korábban a kenyaiakat is figyelmeztették, ha nem erősítenek doppingellenes tevékenységükön, akkor akár minden versenyzőjüket felfüggeszthetik. Tavaly pedig hasonló gondban voltak a jamaicaiak, sorra buktak le az atléták, majd az is kiderült, alig ellenőrzik a sportolókat.

Hát ez bajom általában nekem itt!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html