Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Eric Holder igazságügyi miniszter kijelentette, hogy a Credit Suisse a legnagyobb bank, amely az elmúlt húsz évben bűnösnek ismerte el magát egy bűnvádi eljárásban. Holder szavai szerint a megállapodás azt mutatja, hogy egyetlen pénzintézet, legyen az bármilyen méretű vagy globális kiterjedtségű, sem áll a törvény felett.

A megállapodás részeként nem függesztik fel a CS működési engedélyét az Egyesült Államokban.

A Credit Suisse által fizetendő büntetésből 1,8 milliárd dollárt kap az amerikai igazságügyi minisztérium, 100 millió dollárt a Federal Reserve és 715 millió dollárt New York állam pénzügyi felügyeleti hivatala.

A svájci nagybank ellen azt követően indítottak bűnügyi eljárást az Egyesült Államokban, hogy a szenátus albizottsága 2014-ben elkészült jelentésében megállapította, a bank 2006-ban 22 ezer amerikai ügyfele számára biztosított számlanyitást Svájcban, amelyen összesen 10-12 milliárd dollár, jelentős részben be nem vallott jövedelmet helyeztek el.

A bank golfversenyeken és más nyilvános eseményeken toborozta amerikai ügyfeleit, arra bátorította őket, hogy utazzanak Svájcba, és tevékenyen segített nekik vagyonuk eltitkolásában.

A büntetés mindazonáltal a The Wall Street Journal értesülése szerint nem terjed ki a Credit Suisse igazgatótanácsának elnökére, Urs Rohnerre és Brady W. Dougan vezérigazgatóra, miután a 272 éves bankház igazgatótanácsa arra a következtetésre jutott, hogy ők nem viselhetnek felelősséget az adóelkerülési ügyekért.

Öt éve, 2009-ben a szintén svájci USB bank volt kénytelen elfogadni, hogy 780 millió dollár kártérítést fizessen egy hasonló, adóelkerülési ügyben, de nem kellett magát bűnösnek vallania.