Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A pekingi téli olimpiai játékok alatt jelentkező nagyobb villamosenergia-igényt is kielégíti majd az az új, kombinált infrastruktúra, melynek építését most kezdik el Kínában. A Peking-Tiencsin-Hopej régiójában épülő zhangbei-i nagyfeszültségű, egyenáramú (HVDC) villamosenergia-hálózatot azonban célzottan arra tervezték, hogy a távoli szélfarmokon, illetve nap- és vízerőművekben termelt, jelentős mennyiségű zöldenergiát integrálhassanak az átviteli rendszerbe

A HVDC technológiával minimális veszteség mellett lehet nagy mennyiségű villamos energiát nagy távolságra szállítani. Az elvet régóta ismeri az energetika, a  feszültségforrás-átalakítóval (VSC) szerelt VSC-HVDC rendszerek építésébe és fejlesztésébe az ezredforduló környékén az ABB, az Alstom és a Siemens is rengeteget invesztált Európában. Ezek közös jellemzője az volt, hogy néhány tíz megawatt átvitelére és néhány tucat kilométernyi távolságra kellett tervezni. Nem csak ezt írják azonban fölül Kínában, hanem azt is, hogy a hagyományos, két pont közti kialakítás helyett a kínaiak egy gyűrűs szerkezetű, négy állomást összekötő hálózati rendszert építenek, ezzel biztosítható majd az energiaáramlás optimalizálása.

Az egyedülálló hálózatot, mely megépültét követően 4500 megawatt zöldenergia szállítására lesz képes, a State Grid of China (SGCC) tervezi. A projektben a helyi vállalatok mellett az energiatárolásra és a főként ezzel kapcsolatos hálózati elemekre specializálódott ABB kap központi szerepet. A svájci központú, magyarországi leányvállalattal is rendelkező multicég kulcsfontosságú berendezéseket (teljesítményelektronikai félvezetőket, transzformátor-részegységeket, nagyfeszültségű kondenzátorokat stb.) szállít majd a világ legnagyobb és legkorszerűbb feszültségforrás-átalakítóval szerelt egyenáramú rendszerébe.

A projekt várható költségeiről egyelőre nincs hír.