Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) előzetes becslése szerint az árvíz okozta kár Szerbiában elérheti az 1,5-2 milliárd, Bosznia-Hercegovinában az 1,3 milliárd eurót - jelentette a Tanjug hírügynökség. Hivatalos adat még nincs, de az EBRD szerint a kár veszélyezteti az árvíz sújtotta országok gazdaságát, és sokáig hatással lehet bruttó hazai termékük és az infláció alakulására.

Különösen jelentősek a károk a mezőgazdaságban, amely a szerb GDP 10, a bosnyák 6 százalékát adja. Súlyosan érintette az árvíz a bányászatot és az áramtermelést főleg Szerbiában, s az állami EPS energetikai vállalatnak ez igen sokba fog kerülni. Jelentős csapást mért a víz és a földcsuszamlások az utakra, vasútvonalakra, a vízellátásra és az elektromos hálózatra, míg Boszniában ráadásul a helyzetet a jugoszláv háborúból visszamaradt aknák elsodródása teszi veszélyessé.

Veszélybe kerültek a két országnak a költségvetési hiány csökkentését célzó reformtervei is a helyzet miatt megváltozott prioritások következtében. Az EBRD megjegyezte, hogy az erre az évre prognosztizált gazdasági növekedési mutatót, amely Bosznia esetében 1,8, Szerbiában 1,0 százalék, valószínűleg még lejjebb kell majd szállítani. Enyhítő körülmény a nemzetközi segítség, amely fellendíti az építőipart és csatolt részeit. Mint tagjelölt, Szerbia jogosult az uniós szolidaritási alap támogatására, amennyiben a természeti katasztrófa okozta kár nagysága meghaladja a GDP 0,64 százalékát - az EBRD által becsült összeg pedig nagyobb ennél.