Hatalmas lett a kínai külkertöbblet

A vártnál nagyobb, 27,1 milliárd dolláros többlettel zárta októbert Kína külkereskedelmi mérlege. Az adatot egy nappal a G20-as csúcstalálkozó előtt hozták nyilvánosságra.
NAPI, 2010. november 10. szerda, 08:10
Fotó:

Kína kivitele éves összevetésben 22,9, behozatala 25,3 százalékkal nőtt - jelentette a Bloomberg. Miután a külkermérleg pozitív egyenlege - amely idén a második legnagyobb érték - azt jelenti, hogy többletpénz kerül a kínai gazdaságba, a pekingi jegybank több bank számára is a tartalékráta növelését írta elő, még októberben, két hónapos időtartamra. A jegybank nemrégiben kamatot is emelt, illetve azt tervezi, hogy szigorítaná a tőkeimportra vonatkozó szabályozáson.

A külkeradat várhatóan a holnap induló G20-csúcstalálkozón is téma lesz, Barack Obama amerikai elnök ugyanis tegnap úgy nyilatkozott, hogy a csoport országainak vezetői intenzíven tárgyalnak majd a globális növekedést veszélyeztető külkermérleg-deficitekről és devizakorlátozásokról.

Kína holnap közöl adatokat az infláció alakulásáról. A Bank of America-Merrill Lynch szerint 4,4 százalékos tempóra lehet számítani, az újonnan kihelyezett hitelek nagysága pedig 600 milliárd jüanhoz lehet közelebb. Ha ez a prognózis bejön, akkor a piaci várakozások átlagánál magasabb lehet a pénzromlási ütem, a Bloomberg elemzői prognózisa ugyanis csak 4 százalékot mutat, ami az elmúlt két év legmagasabb értéke volna.

HOZZÁSZÓLÁSOK