Mélyrepülést mutatnak a májusi amerikai foglalkoztatottsági adatok: a hónap során csupán 54 ezerrel bővült a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta pedig 9,1 százalékra ugrott a várt 8,9 százalékhoz képest. Utoljára ilyen gyenge adatot tavaly szeptemberben publikáltak.

Az elemzők az áprilisi 244 ezres adat után először 170-190 ezer közötti prognózisokat publikáltak, ám a szerdán napvilágot látott, vártnál rosszabb munkaerő-piaci adatok után sorra jöttek ki az egymást alullicitáló jóslatok.

A Bloomberg elemzői konszenzusa 165 ezres gyarapodásról szólt (a várakozások 65-250 ezer között szóródnak), a Marketwatch felmérése pedig 125 ezres növekedést valószínűsít megemlítve, hogy néhány napja még 175 ezret vártak. Az egyik amerikai nagybank ráadásul 100 ezres prognózissal rukkolt elő csütörtökön.

A májusi adat ezek alapján még a legpesszimistább adatoknál is rosszabb lett.

Az 54 ezres adatot szétbontva, a magánszektorban ugyan 83 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, de a közszférában 29 ezer fővel csökkent. Az adatközléssel párhuzamosan a márciusi és áprilisi adatot is megvágták. Szépségtapaszt jelentene, ha az Egyesült Államokban májusban tapasztalt tornádók és árvizek számlájára lehetne írni a gyenge teljesítményt, ám a közlés szerint ez nem vagy csak marginálisan befolyásolta a statisztikát.

Az elmúlt hetekben több olyan adat - lakossági fogyasztás, ipari termelés - látott napvilágot, melyekből arra lehet következtetni, hogy alacsonyabbra kapcsolt az Egyesült Államok gazdasága - ez az adat csak megerősíti ezt a képet. Az elemzők ugyanakkor továbbra is úgy vélik, az aktivitás lassulása átmeneti lesz. A drága üzemanyagokat, a rossz időjárást és a japán katasztrófa nyomán kimaradozó szállításokat jelölték meg a lassulás okaként.

Az ugyan nehezen mondható meg, hogy ez a lassulás milyen mértékű lesz és meddig tart ki, de a szakértői vélemények szerint a második félévben újra visszatérhet a stabil növekedési pályára az Egyesült Államok gazdasága.