Egy eddig outsidernek tekintett politikus, a mindössze 35 éves Albert Rivera lehet Spanyolország új kormányfője a decemberi parlamenti választások után - derül ki a Bloomberg tudósításából. A közvélemény-kutatások szerint ő a legnépszerűbb politikus az országban, pártja, a Ciudadanos egyes felmérések szerint közel került a versenyben második helyen lévő Spanyol Szocialista Párthoz, míg más kutatások azt mutatják, hogy már az első helyen álló konzervatív Néppártot ostromolja, amely az elmúlt négy évben kormányozta az országot.

A Ciudadanos (Polgárok - A Polgárság Pártja) 2006-ban alakult Katalóniában. Ebben az évben háromszázalékos eredménnyel bejutott a tartományi parlamentbe, majd 2010-ben megismételte ezt a teljesítményt. Spanyolország más térségeiben 2013 óta szerveződnek, a 2014. májusi európai parlamenti választásokon 3,16 százalékos támogatottságot értek el. Ennek alapján két képviselőt küldhettek az EP-be, akik a liberális frakcióban foglalnak helyet.

Bal-jobbközép

A párt önmagát balközép, nem nacionalista politikai erőnek definiálja, ám a külső megfigyelők jobbközép pártnak tartják. A Ciudadanos saját felfogása szerint a szociáldemokrácia és a progresszív liberális felfogás ötvözetét kínálja. Ebbe beleférnek a piacbarát elemek, illetve az olyan kezdeményezések, mint a prostitúció és a marihuána legalizálása.

A választási küzdelembe a változás pártjaként igyekeznek bemutatni magukat. (Ebben hasonlítanak a radikális baloldali Podemoshoz, amelytől korábban a meglepetést várták a szakértők, ám ez a párt csak az elmúlt hetekben kezdett erősödni a három részre oszló baloldalon belül.) Fontos elem, hogy Katalóniában a függetlenségpárti erők legerősebb ellenfele a Ciudadanos.

Kattintson a nagyításhoz!

Korrupció no, bevándorlás sí

A parlamenti választásra készült programjuk szerint a vállalati nyereségadót 25 százalékra mérsékelnék, összhangban a más európai országokban érvényes kulccsal. Az áfát 16 és 19 százalékra állítanák be. A személyi jövedelemadó felső kulcsát 40 százalékban maximálnák. A GDP három százalékára emelnék az állam kutatási és fejlesztési támogatásait. Egyesítenék vagy megszüntetnék az ötezer lakosnál kisebb települések önkormányzatait.

Egyik legfőbb érvük önmaguk mellett, hogy mentesek az elmúlt évtized minden korrupciójától - a hetvenes évek óta Spanyolországban a Néppárt és a szocialisták politikai váltógazdálkodása működött. Ennek szellemében átláthatóbbá tennék a pártfinanszírozást. Merésznek tűnő eleme a párt programjának, hogy könnyítenék a bevándorlás feltételeit, igaz, ezt azzal a céllal tennék, hogy a tehetséges, képzett külföldieknek csináljanak helyet a spanyol társadalomban.

Karakteres nem a függetlenségre

Szakértők szerint a pártnak az adott lendületet, hogy a szeptemberi katalóniai választásokon, amelynek fő témája a függetlenség kérdése volt, a Spanyolországban maradni akaró helyiek fő támasza volt. A TNS Demoscopia felmérése szerint Ciudadanos közel került a verseny második helyezettjéhez, a szeptember óta gyengülő szocialista párthoz. A Metroscopia már a második helyen méri mindössze egy százalékponttal lemaradva a versenyt vezető Néppárttól.

Ha csak a pártvezetőket nézzük, akkor az első helye bőven benne van a pakliban, miután Mariano Rajoy miniszterelnök népszerűségét a pártja politikusait érintő korrupciós vádak tépázzák. Emellett az elmúlt négy év megszorításokkal színezett válságkezelő kormánypolitikájával is el kell számolnia a választóknak.

A szocialistáknak ugyanakkor még nem felejtették el a választók, hogy a kormányzásuk idején tört ki a 2008-2009-es pénzügyi és gazdasági válság.

A legfrissebb állás
PártVárható szavazatarány (%)
Néppárt23,5
Ciudadanos22,5
Szocialista párt21,0
Podemos17,0
Egyesült Baloldal6,3
Forrás: Metroscopia/El Pais

Furfangos koalíció jöhet

Kétségtelen tény, hogy hét héttel a szavazás előtt a Ciudadanosnak még mindig gondjai vannak az országos szervezettséggel, ami számos vidéki körzetben, ahol a választók lojálisak a hagyományos nagy pártokhoz, hátrányt jelent. Ezekben a térségekben kevesebb szavazó küld a parlamentbe egy-egy képviselőt, mint na nagyvárosokban.

Ugyanakkor már a második hely megszerzése is Rivera miniszterelnökséghez vezethet, mivel a Néppárt a közelében sincs az abszolút többségnek - a 2011-es győzelem óta elvesztette választói harmadát. Így a második és a harmadik kezébe kerülhet a hatalom. Szakértők szerint a régi csatározások miatt a szocialisták nem igazán szeretik konzervatív kollégáikat, ezért szívesebben kötnének koalíciót a Ciudadanosszal, mint a Néppárttal