Az SNB csütörtökön azt is közölte, hogy külföldi devizák vásárlásán kívül semmilyen, a monetáris politikához kapcsolódó nyílt piaci műveletet nem hajtott végre. A devizapiaci intervenciók többsége januárra jutott.

A svájci jegybank tavaly január 15-én azonnali hatállyal eltörölte az 1,20 frankos árfolyamgátat, míg korábban 10 milliárdos tételekben vásárolt eurót, hogy 1,20 frank fölött tartsa a közös valuta árfolyamát. A lépést követően világszerte felszökött a válságbiztosnak tekintett svájci valuta iránti kereslet. Az euró árfolyama átmenetileg paritásba került a frankkal, és a frank más valutákhoz képest is jelentősen erősödött.

A 2011-ben bevezetett árfolyamgáttal a jegybank elejét akarta venni, hogy a túl erős frank miatt csökkenjen a svájci exportgazdaság és a turizmus versenyképessége, de négy év után az SNB kénytelen volt felhagyni a költséges intervenciókkal.

Thomas Jordan jegybankelnök fizetése tavaly 1,15 millió frank volt. Ugyanakkor Tidjane Thiam, a 2,94 milliárd frankos veszteséggel záró Crédit Suisse vezérigazgatója különböző jogcímeken 18,9 millió frank jövedelemre tett szert.