A Rosszija 24 állami hírtelevízió rendszeresen élőben kapcsolja a referendum helyszínein tartózkodó tudósítóit. Egyikük a Donyeck megyei Mariupolból arról számolt be, hogy több száz méteres sorok alakultak ki a szavazóhelyiségek előtt.
"Az emberek nem ijedtek meg a kijevi fenyegetésektől. Sok a fiatal és idős ember egyaránt, a gyerekeket is elhozták a szavazásra. Primorszkij kerületi szavazókörzetben egyenesen ünnepi a hangulat. Az emberek mosolyognak, tapsolnak" - mondta a riporter. Hozzátette, hogy Iljicsevszkij kerületben feszültebb volt a helyzet reggel, a munkába siető emberek tülekedtek, hogy szavazhassanak. Provokációk ugyanakkor nem történtek, de az utcákon megerősítették az őrjáratokat, amelyekben önkéntesek és rendőrök is részt vesznek.

Az orosz állami hírtelevízió beszámolója szerint Oleg Carjov ukrán politikus, az úgynevezett Dél-Kelet Mozgalom vezetője a Facebook internetes közösségi oldalon azzal vádolta meg a kijevi hatalmat, hogy az titkolja az ukrán fegyveresek pénteki támadásában Mariupolban megöltek számát. Szerinte legalább 30-an meghaltak és 100 ember sérült meg az Azovi-tenger partján fekvő városban. A sérültek közül 17 személyt intenzív osztályon ápolnak.

A Rosszija 1 állami televízió szombaton késő este sugárzott összeállítása szerint Mariupolban az ukrán Nemzeti Gárda katonái a Győzelem napját ünneplő fegyvertelen emberekre lőttek. Az orosz tévében bemutatott felvételek szerint az egyenruhások egyenesen vadásztak a lakosokra. A riporter azt mondta, hogy a városban "a kijevi junta büntető akciójának" tartják a történteket.

A Rosszija 24 munkatársa Donyeckből arról küldött tudósítást, hogy példa nélkül nagy a szavazói aktivitás a városban. Az egyik szavazókörzetben egy hatvan év körüli asszony azt mondta, "a jobb élet, a szép jövő reményében" voksolt. Hozzátette, hogy "műveletlen, kapzsi emberek" irányították őket korábban. Egy másik idős nő kijelentette, arra szavazott, hogy ha lehet, a régió Oroszországhoz csatlakozzon, és hogy nyugalom legyen Donyeck megyében. Egy 25 év körüli fiatalember elmondta, azt kérte a családjától, hogy mindenki menjen el szavazni és így tisztelegjenek a sok értelmetlenül meghalt ember emléke előtt. Szerinte a népszavazás az egyetlen módja annak, hogy megállítsák a vérontást Ukrajnában.

Pasinszkij: Oroszország meghiúsítja a párbeszédet a szakadárokkal

Oroszországot vádolta meg a kijevi vezetés és a kelet-ukrajnai szakadárok közötti párbeszéd meghiúsításával Szerhij Pasinszkij, az ukrán elnöki hivatal ügyvivő vezetője vasárnapi sajtótájékoztatóján. "Ajánlatot tettünk a szaparatistáknak, hogy tegyék le a fegyvert, és mi készek vagyunk új koncepciót keresni az együttélés formájára. Sajnálatos módon ezek a tárgyalások meghiúsultak. Van alapunk azt feltételezni, hogy Oroszország hiúsította meg azokat" - jelentette ki a tisztségviselő.
Pasinszkij az Interfaksz orosz hírügynökség jelentése szerint vasárnap bejelentést tett arról, hogy Kelet-Ukrajna néhány városánál - Krasznij Liman, Szlovjanszk és Kramatorszk körzetében - a Kijev által indított úgynevezett terrorellenes műveletek "végső fázisukba" léptek. Adatokat nem közölt, de kijelentette, hogy "sok szeparatistát megsemmisítettek".