Hatalmas tüntetés volt Erdogan rendszere ellen

Több százezren vettek részt a Köztársasági Néppártot (CHP) vezető Kemal Kilicdaroglu Igazságmenetét lezáró nagygyűlésen az isztambuli Maltepe városrészben vasárnap. Erdogan ellen tüntettek.
Domokos Erika, 2017. július 9. vasárnap, 23:03
Fotó: MTI/EPA

A Márvány-tenger partján fekvő kerületben tartott rendezvény az ellenzéki vezető több mint háromhetes, Igazságmenet (Adalet yürüyüsü) nevet viselő kampányának záróeseménye. A 68 éves Kilicdaroglu június 15-én gyalog indult el a török fővárosból, Ankarából a 425 kilométerrel távolabbi Isztambulba. A megmozdulással pártja egyik képviselőjének bebörtönzése ellen tiltakozik - írja az MTI-re hivatkozva az Index.

"Meneteltünk az igazságosságért, meneteltünk az elnyomottak jogaiért, meneteltünk a bebörtönzött törvényhozókért, meneteltünk a rács mögött ülő újságírókért, meneteltünk az állásukból elbocsátott egyetemi oktatókért" - mondta a tömegnek a politikus a maltepei börtön közelében, ahol a CHP képviselője, Enis Berberoglu büntetését tölti. A törvényhozót 25 évre ítélték, mert államtitkokat osztott meg a Cumhuriyet című ellenzéki napilappal.

"Azért meneteltünk, mert ellenezzük, hogy egyetlen ember kormányozzon" - folytatta Kilicdaroglu. "Azért meneteltünk, mert az igazságszolgáltatás a végrehajtó hatalom kiszolgálója."

Recep Tayyip Erdogan török elnök azt vetette az ellenzéki politikus szemére, hogy menetelésével terroristákat támogat. A program békés jellege miatt azonban a kormány eddig nem avatkozott be. A megmozdulás nagy sajtóvisszhangot kapott: miközben a kormánypárti lapok "az áruló meneteléséről" cikkeztek, ellenzéki tárcaírók ódákat zengtek Kilicdarogluról.

A rendezvényt tizenötezer rendőr biztosította Vasip Sahin, Isztambul kormányzója szerint, akit az Anadolu török állami hírügynökség idézett.

Binali Yildirim török kormányfő felszólította a CHP-t, hogy a nagygyűlés után küldje haza híveit.

A példátlan kezdeményezés volt az eddigi legnagyobb ellenzéki megmozdulás a 2013-as tüntetések óta - írta az MTI.

A címlapkép forrása: MTI/EPA/Köztársasági Néppárt

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Winter, 2017.07.10 11:29

Hiába a tüntike, a törökök két hónapja megszavazták Erdogan rendszerét.

Isztambul egyébként egy 17 milliós város, és a török ellenzék fő bázisa. 17 millióhoz képest 2-300 000 ezer tüntető nem is olyan sok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html