Az eurózónát évek óta jellemző pénzbőségnek köszönhetően a szlovákiai cégek és a lakosság is olcsóbban jutottak hozzá a hitelekhez, ami hozzájárult a gazdasági növekedés gyorsításához - idézte a pozsonyi Új Szó Katarína Muchovát, a Szlovák Takarékpénztár elemzőjét.

A hitelkamatok soha nem látott mélypontra zuhantak: az elmúlt év végén így már 1,5 százalékos éves kamattal is kínáltak jelzáloghitelt a szlovákiai pénzintézetek. Ilyen kamat mellett egy százezer eurós, 30 éves futamidejű jelzáloghitel havi törlesztőrészlete 345 euró (107 ezer forint) volt, míg hat évvel ezelőtt a legalacsonyabb kamat még öt százalék körül mozgott, s ezért a havi törlesztés egy százezer eurós hitel esetén 536 euró (167 ezer forint) volt.

Örvendeznek az autógyártók

A gyenge euró jó hír az szlovák gazdaság gerincét adó autóiparnak is. Az autógyártók ugyanis sok terméküket adják el az Egyesült Államokba, amelyért a gyenge eurónak köszönhetően az átváltást követően több pénzt kapnak. A pozsonyi Volkswagen például minden tizedik autóját az USA-ban értékesíti.

A gyenge euró közvetetten is segít a szlovákiai cégeken. Az ország legnagyobb üzleti partnere ugyanis Németország, márpedig ha az ottani vállalatoknak ennek köszönhetően jobban megy az üzlet, akkor a szlovákiai beszállítóiktól is több árut rendelnek.

Rosszul járnak azonban azok a cégek, amelyek olyan országból hozzák be a gyártásukhoz szükséges alkatrészeket, amelyek dollárban számolják el exportjukat. Nekik nőnek a kiadásaik. A legjobb példa Kína, az ottani üzleti partnerek ugyanis dollárt kérnek a termékeikért.