Hatalmi átrendeződés Amerikában: megalakult az új törvényhozás

Megalakult csütörtökön az új amerikai törvényhozás, amelynek alsóházában többségbe kerültek a demokrata párti képviselők. Ezzel hatalmi átrendeződés kezdődött az amerikai politikában.
K. Kiss Gergely, 2019. január 3. csütörtök, 22:23
Fotó: Reuters

A képviselők és az új szenátorok a Bibliára tett kézzel tették le az esküt. A michigani Rashida Tlaib, aki új tagja a képviselőháznak, a Koránra esküdött fel, mégpedig a muszlimok szent könyvének arra a 1734-es angol fordítására, amely Thomas Jefferson, az Egyesült Államok harmadik elnöke tulajdonában volt - írja az MTI.

Az Egyesült Államok története 116. kongresszusának tagjai helyi idő szerint délben kezdték az eskütételt. A 435 fős képviselőházban 2011 óta első ízben került többségbe a Demokrata Párt, amelynek a novemberi félidős választásokon 40 fővel sikerült növelnie frakcióját, és 235 helye lesz.

A százfős szenátusban a kormányzó Republikánus Párt nemcsak megőrizte, hanem növelnie is sikerült a többségét: 53 bársonyszéket mondhat magáénak.

Az eskütétel után a képviselőház választásra ült össze, és Hakeem Jeffries, New York-i demokrata párti képviselő hivatlosan is előterjesztette a javaslatot Nancy Pelosi, korább frakcióvezető házelnökké választására. A 78 éves kaliforniai politikust 219:192 arányban választották meg a republikánus párti Kevin McCarthy ellenében, aki a ház kisebbségbe került republikánus képviselői frakciójának vezetője lett.

Tizenkét demokrata párti képviselő voksolt Pelosi és hat republikánus pedig McCarthy ellen. Három demokrata párti képviselő pedig tartózkodott. Az eddigi házelnök, Kevin McCarthy, rövid és Pelosit méltató ünnepélyes beszéddel adta át a házelnöki hatalmat jelképző kalapácsot az utódjának.

A házelnöki jelöltséget elfogadó beszédében Pelosi leszögezte: amikor lehetséges, együttműködik a képviselőház mindkét frakciójával, de elsődlegesen a demokraták célkitűzéseiért fog harcolni olyan fontos ügyekben, mint például az egészségügy, a bevándorlás vagy a klímavédelem.

A törvényhozók eskütételén, majd Nancy Pelosi megválasztásán az amerikai művészvilág és nem kongresszusi politikusok is jelen voltak. Így például - Pelosi vendégeként - a páholyban foglalt helyet Tony Bennett, az amerikaiak legendás dalénekese vagy Muriel Bowser, az amerikai főváros, Washington demokrata párti polgármestere.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK