Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egynapos találkozóra érkezve Coveney elmondta, "nyugodt, de frusztrált", amiatt, hogy vasárnap nem sikerült megállapodást tető alá hozni az Egyesült Királyság kiválásáról (brexit), de derűlátóan tekint a szerdán kezdődő uniós csúcstalálkozó elé, amelyet követően még elképzelhető, hogy sikerül megállapodni.

Kijelentette, Írország semmi újat nem szeretne, de azt igen, hogy London tartsa be a tavaly decemberben és idén márciusban a szigorúan ellenőrzött határok visszaállításának elkerülésére tett ígéretét.

"Az idő múlik, a megegyezéshez sok idő kell még, ez nyugtalanságot és csalódást okoz Írországban" - fogalmazott.

Az Ír Köztársaság és Észak-Írország határának majdani ellenőrzése a brexit-tárgyalások sarkalatos pontja, melyre mindmáig nem sikerült megoldást találni. A brexit után ez a 499 kilométeres határ az Egyesült Királyság és az EU egyetlen szárazföldi vámhatárává válik, mivel London ki akar lépni az EU vámuniójából és az egységes piacból is. Ha viszont újra szigorúan ellenőrzött határ emelkedik Észak-Írország és Írország közé, az felrúghatja a több évtizedes fegyveres konfliktusnak véget vető, 1998-as Nagypénteki Megállapodást.

Vasárnap Michel Barnier, az EU brexit-ügyi főtárgyalójának vezetésével Dominic Raabnak, a kilépési folyamat irányításáért felelős brit tárca vezetőjének és a tagországok képviselőinek részvételével tartott tanácskozáson nem történt lényegi előrelépés a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről. Diplomáciai források szerint a tárgyalók a megállapodás már elfogadásra szánt tervezetét akarták előkészíteni, a megbeszéléseket azonban felfüggesztették az uniós tagországok vezetőinek szerdán kezdődő, kétnapos Brüsszeli csúcstalálkozójáig, amelynek egyik központi témája lesz a brit kilépés feltételrendszere.

A fotó forrása: Liam McBurney/POOL/AFP.