Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Bizottság hivatalos figyelmeztetést küldött hat európai uniós tagállamnak, mivel a koronavírus-járvány terjedését lassítani hivatott, a határok átlépésére vonatkozó korlátozásaik alááshatják a schengeni térségen belüli szabad mozgást.

Christian Wigand, a brüsszeli testület illetékes szóvivője felsorolta a hat országot: Belgium, Dánia, Finnország, Németország, Svédország és Magyarország.

A túlságosan szigorú korlátozások miatt a bizottság feljegyzésében a szabad mozgás és az ellátási láncok megzavarásának kockázatára hívja fel a figyelmet. Brüsszel aggályosnak találja, hogy az említett tagországok által a határok átlépésére vonatkozóan bevezetett korlátozó intézkedések túlmutatnak a négy hónappal ezelőtt elfogadott EU-tanácsi ajánlásokon, amelyek szerint a járvány megfékezésére csakis "arányos" intézkedéseket javasolt bevezetni, amelyek nem hátráltatják az unión belüli szabad mozgást.

A tagállamoknak tíz nap áll rendelkezésükre, hogy válaszoljanak a bizottság által feltett kérdésre.

Kielégítő válaszok hiányában a bizottság akár kötelezettszegési eljárást is indíthat ellenük az uniós jogszabályok megsértése miatt. Wigand nem részletezte, hogy melyik tagországnál pontosan mely intézkedéseket tartják aggályosnak - írja a hvg.hu.