Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy nemzetközi kutatócsoport talált egy olyan vegyületet, amely hatásos lehet az új koronavírus ellen. Az eredetileg a leukémia kezelésére használt plitidepszin az állatkísérletek során sikeresen gátolta meg a kórokozó szaporodását. A spanyol PharmaMar által gyártott gyógyszerről a Science magazinban közöltek tanulmányt. Eszerint a vegyület 99 százalékkal csökkentette a vírus mennyiségét a kezelt egerek tüdejében, és a szer a koronavírus új variánsai ellen is használható. A klinikai tesztek harmadik fázisa hamarosan elkezdődhet - írja az Euronews.

"Úgy gondoljuk, hogy adataink és a PharmaMar klinikai vizsgálatának kezdeti pozitív eredményei azt sugallják, hogy fontolóra kell venni a készítmény kiterjesztett klinikai vizsgálatának lehetőségét a Covid-19 kezelésére" - idézi a PharmaMar szavait a Science.

A daganatok kezelésére egyes piacokon már engedélyezett gyógyszer blokkolja a koronavírushoz társuló fehérjék egy részét. A gyógyszer toxicitása jól ismert, és a vizsgálatokban alkalmazott dózisok embereknél jól tolerálhatók - közölte a társaság.

A PharmaMar közölte, hogy különböző szabályozó ügynökségekkel folytatott tárgyalásokon megkezdték a III. fázisú vizsgálatokról az egyeztetéseket.

Egyelőre a remdesivir és a favipiravir nevű gyógyszereket használják a legnagyobb mennyiségben a koronavírusos betegek kezelésére, ám ezek hatásfoka egyelőre kérdéses. A dexametazont pedig sok országban alkalmazzák, amely kifejezetten a súlyos állapotú betegek gyógyulási esélyeit javítja.