BUX
38971

Hátat fordítottak Romániának az atomreaktor-befektetők

Románia új befektetők után néz cernavodai atomerőművének tervezett, két reaktorral való bővítésére miután több jelenlegi befektető is visszalépett a projekttől - közölte Tudor Serban, a román gazdasági miniszter tanácsadója a Reuters brit hírügynökséggel csütörtökön.

MTI-Eco, 2011. január 20. csütörtök, 19:33

A német RWE csütörtökön jelentette be: a spanyol Iberdrolával és a francia GDS Suezzel együtt a pénzügyi válság hatására kialakult gazdasági bizonytalanságok miatt kilép a romániai atomreaktor-beruházásból. Így a két megmaradó befektetőre, az olasz Enel-re és az ArcelorMittal helyi leányvállalatára súlyosabb anyagi teher szállhat.

Egy, a GDF Suez-hez köthető forrás emellett arról számolt be: a román állami tulajdonban lévő Nuclearelectrica az eredetileg tervezett 51 százalék helyett csupán 20 százalékos részesedést szerezne a beruházást irányító vállalatban - írta csütörtökön a Dow Jones üzleti hírügynökség. A cseh vállalat CEZ már az előző héten bejelentette, hogy kivonul a fejlesztésből.

Tudor Serban elmondta: "új befektetőket fogunk keresni". "Nem számítunk arra, hogy a beruházás sokat késne a szükséges pénz előteremtése miatt" - tette hozzá. A román gazdasági minisztérium kiadott közleménye szerint az új egységek megépítéséért és üzemeltetéséért felelős vegyesvállalat január 24-én tart megbeszélést. Az RWE bejelentésére nem reagált a minisztérium.

Az elmúlt két év során már másodszor vonult ki egy kelet-európai beruházásból az RWE. A társaság 2009-ben egy hasonló bolgár fejlesztésből szállt ki, miután közölte: az állami tulajdonú bolgár partner, NEK pénzügyi nehézségekkel küzd. Az RWE azonban úgy fogalmazott csütörtökön: továbbra is nyitott a hazai piacának számító Németországon kívüli beruházásokban való részvételre.

Az Európa legnagyobb szén-dioxid-kibocsátójának számító RWE az atomenergiai beruházásokkal kívánja csökkenti ökológiai lábnyomát. A romániaihoz hasonló reaktorfejlesztésben vesz részt az Egyesült Királyságban a német E.On-nal közösen.