Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Angela Merkel német kancellár a héten első személyes találkozójára készül Donald Trump amerikai elnökkel, ám van valaki aki el akarja lopni tőle a show-t. Pártja, a CDU örök szövetségese, a bajor CSU elnöke, Horst Seehofer szintén erre a hétre időzítette nagy visszhangra bazírozó nemzetközi találkozóját Vlagyimir Putyin orosz államfővel - írja a Financial Times.

Az egybeesés látszólag az ügyetlen szervezés eredménye, ám valójában Seehofer nem először játssza el botladozó politikust, ami világosan mutatja, hogy kiszámított kétbalkezességről van szó. Merkelnek váratlanul kemény ellenfele akadt Martin Schulz, a szociáldemokraták kancellárjelöltje személyében, ezért nem hiányzik neki egy kényelmetlen barát saját háza táján.

Látványos felvonulás

A bajor vezető nem spórol a felhajtással. Hatvanfős delegáció élén utazik Moszkvába, nem titkolva, hogy fel akarja éleszteni azokat a kereskedelmi kapcsolatokat, amelyeket az ukrajnai beavatkozás miatt Moszkva ellen bevezetett uniós szankciók korlátoznak. Emellett mindenről akar tárgyalni Putyinnal a kelet-európai helyzettől kezdve az ennél távolabbi régiók bajaiig.

Sok nemzetközi felszültséggócot nem lehet feloldani Moszkva részvétele nélkül - jelentette ki úgy beállítva magát, mint aki a kancellárnál visszafogottabb politikát kíván folytatni Oroszországgal szemben.

Merkel kemény álláspontot foglal el ebben a kérdésben: addig fenn kívánja tartani a szankciókat, amíg nem teljesülnek a minszki megállapodás vállalásai, azaz Ukrajna nem válik föderatív állammá és nem áll helyre a kijevi kormány fennhatósága az oroszbarát szeparatisták ellenőrzése alá került Délkelet-Ukrajna felett. Seehofer ezzel szemben az év végével feloldaná a gazdasági korlátozásokat.

Belpolitikai célok

Bár a bajor vezető Kínába és az USA-ba is el akar látogatni a szeptemberi németországi parlamenti választások előtt, megfigyelők szerint mindezzel inkább saját belpolitikai ambícióit követi. Bizonyítani akarja, hogy független Merkeltől, teszteli, milyen messze mehet el - mondja az egyik szakértő.

Azon már vita van az elemzők között, hogy a CDU és a CSU vezetőjének eltérő politikája hasznos-e vagy káros a konzervatív pártszövetségnek. Egyesek szerint szavazókat szerezhetnek azzal, hogy például Seehofer keményebb álláspontot foglal el a bevándorlással kapcsolatban - éves befogadási kvótát követel -, mert ezzel elszívhatják a radikális jobboldal szavazóinak egy részét.

Mások úgy látják, hogy a civódás nem jó. A szavazók nem szeretik, ha vezetők vitatkoznak egymással - véli Werner Patzelt drezdai politológus. Ráadásul Schulz megjelenésével kiéleződött a harc a középen lévők megszerzéséért folyó harc, ami leértékelte a jobb szélen folyó csatározást.

Na mégegyszer

Seehofer azoban minden bizonnyal távolabbra néz a szeptemberi parlamenti szavazásnál. Jövőre Bajorországban regionális választások lesznek, amelyeken meg akarja őrizni a CSU abszolút többségét a bajor parlamentben. Ezt a szociáldemokraták és a bevándorlóellenes Alternatíva Németországnak (AfD) párt is fenyegeti.

A CSU népszerűsége 2015 elején süllyedőben volt, ami arra indította a 67 éves Seehofert, hogy meglebegtesse visszavonulását 2018-ra. A bevándorlási válság aztán adott egy esélyt neki, hogy a "puha" Merkel mellett a "kemény" vezető szerepében lépjen fel. Ezért meggondolta magát, és immáron az újraindulásról beszél. Láthatóan azt hiszi, hogy néhány fotó Vlagyimir Putyinnal az oldalán javítja a választási esélyeit.