Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A londoni Brent kőolaj ára 13 havi csúcsra emelkedett szerdán, miután piaci túlkínálatról érkeztek hírek - jelentette a CNBC. A jegyzés hordónként 102,45 dollárra csökkent, miközben az észak-amerikai WTI ára 97,16 dollár/hordóra mérséklődött. Az előbbi 2013 júniusa, az utóbbi 2014 februárja óta a legalacsonyabb ár.

Az elemzők egy része szerint az olajár esése csak vészjósló előjele a világgazdaság mélyrepülésének. A történet végül is mindig a keresletről szól: az olaj fogyasztásának visszaesése a termelés mérséklődésére utal, ezért további árcsökkenés várható, kivéve, ha jelentősen a geopolitikai helyzet a világ valamelyik feszültséggócában - állítja Michael Hewson, a CMC Markets brókercég elemzője.

Egyetért azokkal, akik szerint a jelenlegi világgazdasági növekedési előrejelzések túl optimisták. A gyenge európai és kínai kereslet párosulhat az amerikai és a brit kamatok normalizálódásával, ami kijózaníthatja az elmúlt évek pénzbőségétől megrészegült befektetőket.

Bizonytalanság

Az Ukrajnában, Líbiában és Irakban kirobbant fegyveres konfliktusok nem igazán mozgatták meg a világ nyersolajpiacát, ami elbizonytalanította az elemzőket, még a világ legfejlettebb országait tömörítő OECD tanácsadó szervezeteként működő International Energy Agency (IEA) is elvesztette szokásos magabiztosságát.

Az olajárak már-már hátborzongató változatlansággal reagálnak az egyre növekvő geopolitikai kockázatokra, annak ellenére, hogy a veszélyek olajtermelő országok sorát érintik - írja a szervezet havi jelentésében. Ennek eredményeként kínos nyugalom szállta meg a fekete arany világpiacát.

Irak bekavarhat

Az IEA a kereslet gyengeségével és a világ bizonyos piacain megfigyelhető magas kínálattal magyarázza ezt a helyzetet. Ennek jegyében csökkentették az olajfogyasztás 2014-es növekedésére adott előrejelzésüket: immáron csak napi egymillió hordós bővülést várnak.

A szervezet szakértői szerint az iraki belpolitikai helyzet alakulása gyakorolhatja a legmélyebb hatást az olaj árára. Az amerikai hadsereg ugyan támadásokkal gyengíti az ország északi régiójának egy részét elfoglaló extremista muzulmán lázadókat, ám azok így is komolyan akadályozzák az észak-iraki olajkitermelést és az olajszállításokat.

Nem számítanak a szankciók

Az ISIS néven romboló fanatikusokkal szembeszálló kurd vezetés gyengeségei, illetve a külföldi személyzet kimentése az olajlétesítményekből további aggosztó fejleményként értékelhetők.

Ugyanakkor az iraki olajexport nem az északi területeken kibontakozó humanitárius katasztrófa miatt zsugorodhat, hanem azért, mert a déli országrész olajipari infrastruktúrája szűk keresztmetszetekkel küszködik.

Ezzel egyidejűleg az USA és az EU Oroszország ellen hozott szankciói minimális hatást gyakorolnak az olajpiacra - véli az IEA. Rövid távon nem várható az orosz export megingása. Hosszabb távon azzal számolhatunk, hogy a romló külpolitikai viszonyok miatt zsugorodó orosz gazdaság kevesebb energiahordozóval is beéri.

Túlkínálat

Líbia kétségbeejtően rossz biztonsági helyzete szintén nem gyakorol elég erős hatást az olajárakra. Így emiatt sem kell érezhető drágulásra számítani. A tengeri olajterminálok újra működnek, ami ellensúlyozza az ország belsejében folyó termelés estleges visszafogásának hatását. Ráadásul az Atlanti-óceán térségében erős olajtúlkínálat alakult ki - ez magyarázza azt is, hogy egyes líbiai exportszállítmányokra kifejezetten nehéz volt vevőt találni.

Az IEA jövőre némi változást vár a világ olajpiacán. A világgazdaság erősödésével párhuzamosan napi 1,3 millió hordóval bővülhet a fekete arany felhasználása.