Hatlamas kedvezményt adott a Gazprom - Megkérte az árát

A Gazprom ahelyett hogy emelte volna az árat, idén 11 százalékkal olcsóbban adja a gázt Bulgáriának. Mindezt annak ellenére tette, hogy az visszalépett atomerőművének építésére az oroszokkal kötött szerződéstől.
Barabás T. János, 2012. április 1. vasárnap, 11:27
Fotó: Napi.hu

Miután a bolgár kormány közölte, hogy felmondja az oroszokkal kötött szerződést a belenei atomerőmű új reaktorainak építéséről, a szakértők egybehangzóan kilátástalannak minősítették Szófia törekvését, hogy elérje: adja olcsóbban neki a gázt a - nem elsősorban a nagylelkűségéről híres - Gazprom. A csoda mégis megtörtént. Deljan Dobrev, az új energiaügyi miniszter közölte, hogy április 1-től 11 százalékkal olcsóbban kapják az orosz gázt, a jelenlegi 1000 köbméterenként 600 dollár helyett 534 dollárért - bár ez a kedvezmény csak az év végéig szól.

A hírt azt követően közölték, hogy a hét végén Moszkvában tárgyalt a bolgár miniszter orosz kollégájával, Szergej Smatkóval és Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával. A bolgár fogyasztók az árcsökkenést nem fogják megérezni, mert a hazai monopólium, a Bulgargaz 26 százalékos áremelést javasolt, de az állami szabályozó intézmény csak az első negyedévihez képest 13 százalékos emelést hagyott jóvá. Emiatt a bolgár fogyasztóknak mától nemcsak a gázért, hanem a fűtésért és a meleg vízért is többet kell fizetniük.

Természetesen az atomerőmű-építési projekt feladásának és a gázárkedvezménynek ára van. Mint az információkból és az utalásokból kiderült, várhatóan a Gazprom Belenében egy új, földgázzal üzemelő erőművet építhet. Emellett Szófia vállalta, hogy kifizet minden munkát, amit eddig az atomerőmű építésén az oroszok végeztek - az árban április folyamán állapodnak meg. A Bgnews hírügynökség értesülése szerint mintegy 100 millió euróról lehet szó.

Az összeg azért viszonylag alacsony, mert a tervezett két belenei reaktor közül az első már elkészültet a kivitelező Atomsztrojexport felépítheti az új kozloduji erőműhöz, a másik későbbi megépítéséről ugyanoda pedig tárgyalni fognak - vagyis a belenei projekt feladása csupán szimbolikus. Nyilván ez az oka annak is, hogy a hét végi miniszteri tárgyalásokon nem merült fel a szerződéstől való visszalépés miatt az oroszok által korábban követelt büntetés fizetésének kérdése - írta a Novinite szófiai hírügynökség.

Bulgária másik vállalása, ami ugyancsak fontos a Gazprom számára, hogy felgyorsítja a Déli Áramlat az országon áthaladó szakaszának építését.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

SzaszaG, 2012.04.02 00:49

Tudja valaki mi mennyiért vesszük?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html