BUX
36940

Hátszelet kapott a német szigor

Kicsit jobban áll a német jelöltnek az ECB elnöki posztja.

NAPI, 2011. január 19. szerda, 12:42

Javultak Axel Weber, a Bundesbank elnökének esélyei arra, hogy októberben átvegye az Európai Központi Bank (ECB) vezetését Jean-Claude Trichet-től, miután a bank kormányzótanácsának üresen álló posztjára két kis eurózóna-tagállam indított jelöltet - írja a Bloomberg. Akár a belga, akár a szlovák szakember tölti majd be a posztot, nem nő a nagy országok súlya, azaz javult az esélye, hogy az egyik igazi eurózóna-elefánt adja az új elnököt.

Weber előrelépését állítólag egyelőre ellenzi Párizs, de ahhoz, hogy megvétózza kinevezését, Madridot és Lisszabont is maga mellé kellene állítania. Ha a francia kormány mégis Bundesbank-elnök mellé áll, a két mediterrán állam akkor is akadályokat gördíthet megválasztása elé - az EU-ben hosszú sora van az egyes posztokért induló esélyes jelöltek bukásának.

Ellenfelét, Mario Draghit, az olasz jegybank kormányzóját az akadályozza célja elérésében, az ECB egyik alelnöke és az Európai Bizottság elnöke is portugál, ezért megválasztásával elbillenne az egyensúly az európai vezetésben a déli országok javára. Múltja a Goldman Sachsnál szintén nem jó ajánlólevél, amikor a pénzügyi válság fő felelősének a befektetési bankokat tartják.

Ha az adósságválságba hanyatló országok kötvényeinek vásárlását ellenző Weber győzne, akkor évtizedek óta az első jelentős európai vezetői poszt kerülne egy német szakember kezébe.