Hazaárulással vádolja Klaus cseh államfőt a szenátorok egy csoportja

Hazaárulással akarja megvádolni Václav Klaust, a március elején leköszönő cseh köztársasági elnököt a sokat vitatott és bírált rendkívül széles körű újévi közkegyelem miatt szenátorok egy csoportja.
MTI, 2013. február 27. szerda, 19:08
Fotó: Napi.hu

Az alkotmánybíróságnak címzett beadványt eddig 27 szenátor írta alá - közölte szerdán Pavlína Hermánková, a felsőház szóvivője. Ennyi aláírás elég annak kezdeményezéséhez, hogy rendkívüli ülést tartson a szenátus, amely a törvények szerint jogosult az államfő hivatalos megvádolására.

Milan Stech, a szenátus elnöke később bejelentette, hogy az ülésre hétfőn kerül sor. Hozzátette: a szenátus ügyrendi kérdésekkel foglalkozó bizottsága szerdai ülésén azt javasolta a felsőháznak, hogy fogadja el a beadványt. Ha a szenátus elfogadja a vádat tartalmazó beadványt, akkor azt továbbítják az alkotmánybírósághoz, amely hivatott a hazaárulás vádjának megvizsgálására.

Helyi megfigyelők szerint azonban nem valószínű, hogy a 81 tagú testületben a beadvány többségi támogatást kapna. A Cseh Köztársaság történetében ez lenne az első eset, hogy az államfőt hazaárulással vádolnák. A szlovákiai látogatáson tartózkodó Klaus szerdán Pozsonyban újságíróknak azt mondta: politikai játszmáról van szó, amelyre egyelőre nem kíván reagálni. Az államfő az utóbbi hetekben ismételten azt állította: a Cseh Köztársaság megalakulásának 20. évfordulója alkalmával kihirdetett amnesztiája törvényes volt, nem sértett alkotmányt, s most is hasonló formában hirdetné meg.

A közvélemény leginkább azt kifogásolja, hogy Klaus olyan személyeknek is amnesztiát adott, akik ellen súlyos, hatalmas összegű korrupciós bűnügyek miatt folyt eljárás. A kegyelem következtében a megkárosítottak tízezreinek már semmi lehetőségük nincs kártérítésben részesülni.

Milos Zeman megválasztott cseh államfő, aki több ízben is nyíltan bírálta az amnesztiát, szerdán azt mondta, hogy az nem volt hazaárulás. "Biztos, hogy nem hazaárulásról van szó. Én hibának tartom" - mondta Zeman.

Petr Necas miniszterelnök az "emberi gyarlóság" megnyilvánulásának minősítette a szenátorok kezdeményezését.
Az államfőt bíráló szenátorok képviselői a nap folyamán egy 73 ezer ember által aláírt petíciót is átadtak Milan Stech szenátusi elnöknek. A petíció arra szólítja fel a felsőházi elnököt, hogy a szenátus az amnesztia ügyében forduljon az alkotmánybírósághoz.

HOZZÁSZÓLÁSOK