A cseh parlament felsőháza hazaárulással vádoltja Václav Klaus államfőt, miután január 1-jei hatállyal amnesztiát adott hatezer elítéltnek és megszüntette az eljárást néhány ismert üzletember ellen, akiket több millió euró értékű korrupciós bűncselekmény elkövetésével vádoltak. A szavazáson a konzervatív elnök szocialista ellenfelei nyomták az igen gombot, így jött ki a 38-30-as arány. Az amnesztia meglehetős dühöt váltott ki a cseh közvéleményben, sok helyen levették az iskolák és az állami hivatalok faláról az elnök portréját.

Az ügy szimbolikus: ha az szenátus kezdeményezését követő eljárásban bűnösnek találnák Klaust, akkor ugyan elmozdíthatnák hivatalából, megvonhatnák elnöki nyugdíját és nem indulhatna újra elnökjelöltként, ám ennek nincs jelentősége. Az államfő holnapután adja át hivatalát utódjának, majd jól fizetett vendég professzorként folytatja pályafutását a washingtoni Cato Instute libertáriánus kutató- és tanácsadó központban. Két elnöki ciklus után 71 évesen nyilván nem pályázik további politikai pozíciókra.

Klaus azzal indokolta a korrupciós ügyek lezárását, hogy kilenc éve éve folytak minden eredmény nélkül. A hazaárulás vádját politikai manővernek tartja. Elemzők szerint az utóbbi valóban csak arra jó, hogy figyelmeztesse az egoistának tartott államfő utódait: az ország elnökeként nem hozhatnak döntéseket kényük-kedvük szerint.