Vlagyimir Putyin államfő felszólította az Alfa-Access-Renova (AAR) konzorcium milliárdos tulajdonosait, hogy a TNK-BP vegyesvállalatban birtokolt 50 százalékos pakettjük eladásából befolyó 28 milliárd dollárt, vagy legalább annak a nagyját fordítsák hazai beruházásokra. A részvényeket az állami tulajdonban levő vállalatóriás, a Rosznyefty vásárolta meg.

Az elnök maratoni sajtókonferenciáján hozzáfűzte, hogy természetesen a konzorcium tulajdonosai szabadon dönthetnek, mihez kezdenek pénzükkel, a Kreml nem kíván nyomást gyakorolni rájuk. - Ha elismertük, hogy törvényes tulajdonosok, és törvényesen jutottak a pénzhez, akkor az ő dolguk, hogyan fektetik be - mondta. Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy az üzlet résztvevői rendszeres kapcsolatban állnak a kormánytisztviselőkkel.

Az AAR konzorciumnál a The Moscow Times forrása elmondta, hogy annak tagjai egymástól függetlenül hozzák meg üzletstratégiai döntéseiket, így arról is önállóan határoznak, mit tesznek az ebből az üzletből származó bevételükkel. Az Access és a Renova 7-7 milliárd dollárt, az Alfa csoport 14 milliárdot kap a TNK-BP részvénycsomagja után.

A Renova szóvivője, Andrej Stork szerint Putyin felhívása nem lesz hatással befektetési stratégiájukra, különösen mivel eddig is beruházásaik túlnyomó részét odahaza eszközölték. A vállalatbirodalom tulajdonosa, Viktor Vekszelberg, az ország egyik leggazdagabb embere különben is jelentős gesztusokkal szokta deklarálni hazaszeretetét, például milliárdokért vásárolt vissza külföldről orosz műkincseket, amelyeket az államnak adományozott.

A Rosznyefty októberben állapodott meg a TNK-BP részvényei 100 százalékának megvásárlásáról 61 milliárd dollárért, ebből 28 milliárd illeti az orosz tulajdonosokat: Vekszelberget, Mihail Fridmant, German Kant és Lev Blavatnyikot. A pénzt az oligarchák offshore-cégeinek kell átutalni, amelyek léte ellen Putyin a múlt héten intézett éles hangú támadást. Most ennek "civilizált módon" való végrehajtását emelte ki, vagyis hogy ezeknek a vállalatoknak a pénzeit kedvező hazai feltételek biztosításával kell hazacsábítani.