A moszkvai szövetségi migrációs szolgálat adatai szerint évente 15-16 millió külföldi érkezik Oroszországba, 80 százalékuk a volt szovjet köztársaságokból. A legnagyobb az üzbégek csoportja 2 millió munkavállalóval, ez azonban 17 százalékkal kevesebb a tavalyinál, a közel egy millió tadzsik is 16 százalékos csökkenést jelent.

A bevándorlást csökkentő legfontosabb tényező a gazdasági recesszió, különös tekintettel az építőipar mélyrepülése, amely a szakképzetlen munkaerő óriási többségének adott eddig munkát. A másik a rubel egy év alatt csaknem ötven százalékos értékvesztése, ami a rendkívül magas infláció miatt megélhetési költségeik drasztikus emelkedésével együtt a töredékére csökkentette a migránsok által haza küldhető pénz mennyiségét.

A feketemunkásoknál is nagyobbak azonban a problémáik azoknak, akik legálisan akarnak munkát vállalni. Konsztantyin Ramadanovszkij, a migrációs szolgálat vezetője szerint túlságosan sokba kerülnek az ehhez szükséges állami szolgáltatások. Túlságosan drága a munkavállalási engedély, az orosz nyelvvizsga, ami körzettől függően akár 160 dollárba is kerülhet, vagy a kötelező orvosi vizsgálat 140 dollárért.

Ráadásul van, hogy hónapokig kell várnia a bevándorlónak valamennyi szükséges dokumentum elnyerésére. A visszatartó tényezők dacára arra számítanak, hogy bár számuk csökkenni fog, továbbra is milliók jönnek munkát vállalni a szomszédos országokból - ahol az orosznál még mindig sokkal rosszabbak a megélhetési lehetőségek.