Több évtizede nem volt arra példa, hogy több lengyel vendégmunkás igyekezett haza külföldről, mint ahányan más országokba indultak dolgozni - vette át a Franfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) cikkét a Radio Poland. A német lap részben azzal magyarázza ezt, hogy a varsói kormány aktívan kampányol annak érdekében, hogy hazacsábítsa a lengyeleket.

A lengyel gazdaság négy százalékkal bővült 2019-ben, ezt megelőzően öt százalékos volt a tempó, miközben a munkanélküliség alacsonyabb az EU átlagánál. Egyes ágazatokban a munkaerőhiány keseríti meg a cégvezetők érdekét - emlékeztet a FAZ. A 2015-ben hatalomra került radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) nagyvonalú szociális intézkedéseket vezetett be - például kiegészítő családi pótlékot -, emellett lakástámogatási programot indított az alsó középosztálybeliek támogatására.

Ez mind amellett szól, hogy a Lengyelországból induló nyugat-európai bevándorlás megforduljon, s immár hazafelé vegyék az irányt a lengyel vendégmunkások. Hab a tortán, hogy a lengyelországi nagyvárosokban számos olyan állást hirdetnek, amelyek jobb fizetést ajánlanak, mint amennyit az Egyesült Királyságban betanított munkát végezve meg elehet keresni. Ellene hat viszont a visszaáramlásnak, hogy sok lengyel munkaadó pocsék feltételeket kínáló munkaszerződést ajánl a munkavállalóinak.