Hazánk sorsára juthat Olaszország is

Az Európai Bizottság az Olaszország ellen 2009 óta érvényben lévő túlzottdeficit-eljárás megszüntetését javasolja szerdán - írta több olasz lap is hétfőn, bizottsági iratokra hivatkozva.
MTI-Eco, 2013. május 27. hétfő, 10:36

Graziano Delrio regionális ügyekért felelős olasz miniszter a La Stampa napilapnak adott interjúban úgy fogalmazott: az eljárás lezárása lehetővé teszi a kormányzati költés 7-10 milliárd eurós, de akár 12 milliárd eurós emelését is. A nagyobb költségvetési mozgástér révén többet költhetnek a fiatalkorúak munkanélkülisége elleni küzdelemre, illetve mérsékelhetik az ingatlanadót.

Pier Carlo Padoan, a Gazdasági Fejlesztési és Együttműködési Szervezet (OECD) vezető közgazdásza a La Repubblica napilapnak úgy nyilatkozott: az olasz kötvényhozamok további esését várja a túlzottdeficit-eljárás lezárásától.

Az Európai Bizottság szerdán ismerteti a tagállamok konvergenciajelentései alapján összeállított országspecifikus gazdaságpolitika javaslatait, tovább javaslatot tesz arra, hogy mely tagállamok túlzottdeficit-eljárásának lezárást kezdeményezi.
A túlzottdeficit-eljárások ügyében a végső döntést a tagállamok pénzügyminisztereiből álló EcoFin tanács hozza meg, június 21-én.

Az Európai Bizottság tavaszi előrejelzésének május eleji ismertetésekor úgy fogalmazott, hogy - az eljárás alatt álló 20 országból - 6 ország esetében van esély arra, hogy kikerüljön az eljárás alól. A legrégebb óta, 2004-i uniós csatlakozása óta Magyarország ellen van érvényben túlzottdeficit-eljárás.

Az olasz lapok szerint a bizottság azt fogja javasolni, hogy Olaszország folytassa a költségvetési konszolidációt, olyan ütemben, ami "megfelelő, de összeegyeztethető a növekedéssel". Javaslatot tesz továbbá arra, hogy az olasz állam javítson a közhivatalok és a bankrendszer hatékonyságán.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkitaati, 2013.05.27 10:54

Érdekes ,2000 milliárd eurós adósságot könnyebb lesz kezelni ...na majd meglátjuk ,...a vak is ezt mondta ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html