Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Graziano Delrio regionális ügyekért felelős olasz miniszter a La Stampa napilapnak adott interjúban úgy fogalmazott: az eljárás lezárása lehetővé teszi a kormányzati költés 7-10 milliárd eurós, de akár 12 milliárd eurós emelését is. A nagyobb költségvetési mozgástér révén többet költhetnek a fiatalkorúak munkanélkülisége elleni küzdelemre, illetve mérsékelhetik az ingatlanadót.

Pier Carlo Padoan, a Gazdasági Fejlesztési és Együttműködési Szervezet (OECD) vezető közgazdásza a La Repubblica napilapnak úgy nyilatkozott: az olasz kötvényhozamok további esését várja a túlzottdeficit-eljárás lezárásától.

Az Európai Bizottság szerdán ismerteti a tagállamok konvergenciajelentései alapján összeállított országspecifikus gazdaságpolitika javaslatait, tovább javaslatot tesz arra, hogy mely tagállamok túlzottdeficit-eljárásának lezárást kezdeményezi.
A túlzottdeficit-eljárások ügyében a végső döntést a tagállamok pénzügyminisztereiből álló EcoFin tanács hozza meg, június 21-én.

Az Európai Bizottság tavaszi előrejelzésének május eleji ismertetésekor úgy fogalmazott, hogy - az eljárás alatt álló 20 országból - 6 ország esetében van esély arra, hogy kikerüljön az eljárás alól. A legrégebb óta, 2004-i uniós csatlakozása óta Magyarország ellen van érvényben túlzottdeficit-eljárás.

Az olasz lapok szerint a bizottság azt fogja javasolni, hogy Olaszország folytassa a költségvetési konszolidációt, olyan ütemben, ami "megfelelő, de összeegyeztethető a növekedéssel". Javaslatot tesz továbbá arra, hogy az olasz állam javítson a közhivatalok és a bankrendszer hatékonyságán.