A JP Morgan elemzői a magyar ipari termelés áprilisban mért 10,1 százalékos éves növekedéséről szóló előzetes becslés csütörtöki ismertetése utáni kommentárjukban felidézték, hogy jelenleg mindhárom nagy hitelminősítő - a Moody's Investors Service, a Standard & Poor's (S&P) és a Fitch Ratings - nem befektetési ajánlású osztályzatokat tart érvényben a magyar szuverén adósságra. Az S&P azonban márciusban már stabilra javította az addigi negatívról a magyar adósosztályzat kilátását, és a JP Morgan elemzői szerint a másik két cég részéről is várható pozitív minősítési lépés az idén.

A Fitch Ratings pénteken hajtja végre a magyar államadós-kockázati osztályzat idei első felülvizsgálatát. A Fitch részéről elhangzott legutóbbi kommentárok a korábbiaknál derűlátóbbak voltak, és a JP Morgan londoni elemzői szerint ez arra vall, hogy ez a hitelminősítő is - legalább a jelenlegi stabil osztályzati kilátás pozitívra módosításának formájában - javítja az idén a magyar adóskockázat megítélését.

A JP Morgan véleménye szerint egyelőre túlságosan borúlátónak tűnnek a Fitch Ratings által a magyar gazdaság növekedésére érvényben tartott előrejelzések. A Fitch az idei évre 1,8 százalékos, jövőre 1,5 százalékos GDP-növekedést valószínűsít Magyarországon, a JP Morgan jelenlegi prognózisa viszont az, hogy a magyar gazdaság 2014 egészében 3 százalékkal, 2015-ben 2,5 százalékkal növekszik - hangsúlyozták csütörtöki elemzésükben a cég szakértői.

A ház várakozása szerint a javuló növekedési környezet mellett a Fitch várhatóan kedvezően ítéli majd meg azokat a legutóbbi kormányzati lépéseket is, amelyek célja a devizafinanszírozási függés csökkentése.

A JP Morgan elemzői kiemelik, hogy a Moody's a három nagy hitelminősítő közül egyedüliként tart érvényben leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást a magyar adósbesorolásra. A Moody's július elején hajtja végre a magyar adósminősítés következő felülvizsgálatát, és a JP Morgan szakértői e hitelminősítő részéről is látnak lehetőséget pozitív minősítési lépés bejelentésére.

Magyarországra a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül jelenleg a Standard & Poor's tartja érvényben a leggyengébb besorolást: ennél a cégnél a hosszú és rövid lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata "BB/B". A hosszú futamidejű magyar osztályzat az S&P listáján a befektetési ajánlású sáv aljától két fokozattal elmarad.

A Moody's hosszú távú magyar szuverén osztályzata ennél egy fokozattal jobb, "Ba1", amely e cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings "BB plusz" hosszú futamú magyar szuverén devizaadós-minősítésével.

Magyarország államadós-osztályzatainak kilátása a három cég közül azonban kettőnél már stabil; a Standard & Poor's március vége, a Fitch 2012 decembere óta stabil kilátást tart érvényben a magyar besorolásokra.

A Fitch pénteken, majd november 28-án, a Moody's legközelebb július 4-én, utána november 7-én vizsgálja felül a magyar adósosztályzatokat. A Standard & Poor's március végén már végrehajtott egy felülvizsgálatot - akkor javította stabilra a magyar besorolás kilátását az addigi negatívról -, az S&P következő értékelése pedig szeptember 19-én várható.