Hazatelepülnek a német cégek - olcsón, de rosszul dolgoznak

Sok német vállalat szembesül azzal, hogy az alacsonyabb bérköltségű országba telepített cége rossz minőséget produkál. Magyarország szerencsére kivétel.
NAPI Online, 2007. október 1. hétfő, 09:47

Számos német vállalat elkezdte hazatelepíteni Kelet-Európába vagy Kínába vitt termelését, mert az olcsóbb munkaerőnek híg a leve, azaz elfogadhatatlan minőségben termel - idézi a Der Spiegel hírét a Világgazdaság. Romániát, Szlovéniát, Bulgáriát és Lengyelországot hagyta el több cég minőségi problémák miatt, Kínában ehhez hozzájárult a munkavállalók lojalitásának és hozzá nem értésének bántó hiánya, valamint a vállalkozási környezet fejletlensége, például az ismétlődő áramszünetek is.

A minőségen kívül az is probléma, hogy kiderült: a bérelőny nem akkora, mint amekkorának gondolták, illetve az is gyorsan elkopik. Egy német piackutatás szerint a kelet-európai kitelepülés mindent figyelembe véve - a bérek mellett a szállítást, a cégműködtetés költségét is - csak 6 százalékos megtakarítást hoz a németországi vállalatoknak. Lengyelországban például az elmúlt négy évben 40 százalékkal nőttek a reálkeresetek, de a termelékenység ezzel messze nem tartott lépést, miközben Németországban a visszafogott béremelkedés és a hatékonyság javulása az autóipari beszállítóknál például 10 százalékos költségcsökkenést hozott.

Magyarországot nem hagyják el a német vállalatok. Ebben segít, hogy az itteni munkakultúra sokkal közelebb áll a némethez, mint az ukrajnai vagy romániai, továbbá az üzleti környezet egyre jobban hasonlít a németországihoz. Emellett a sok cég 15-18 éve kiépített kapcsolatokat tart fenn hazánkban működő partnereivel.

HOZZÁSZÓLÁSOK