A bírósági döntést arra hivatkozva hozták meg, hogy Navalnij megsértette az ellene 2014-ben hozott felfüggesztett börtönbüntetés szabályait, azaz nem jelentkezett kéthetenként az orosz rendőrségen, miközben Berlinben lábadozott az ellene tavaly augusztusban, a szibériai Tomszkban idegméreggel elkövetett merényletből - írja a hvg.hu.

Az eljárást akkor azért indították, mert a Navalnij által politikainak tekintett vádak szerint az ellenzéki blogger kétes ügyletek során pénzt sikkasztott orosz vállalatoktól. Az ítélet azt jelenti, hogy Navalnijnak három és fél évre kell börtönbe vonulni, amiből lejön az a tíz hónap, amelyet korábban már háziőrizetben töltött.

Az ügyvédek szerint az eljárás nem volt tisztességes

A börtönbüntetés mellett érvelő ügyész szerint Navalnij szeptember 23-ig volt kórházban, utána lehetősége lett volna megjelenni a rendőrségen minden hónap első és harmadik hétfőjén.

Navalnij védői viszont arra hivatkoztak, hogy az ellenzékit egy olyan perben hozott ítélet alapján akarják börtönbe küldeni, amelyről az Európai Emberi Jogi Bíróság is kimondta, az eljárás nem volt tisztességes.

Folytatódtak a letartóztatások

Az épület környékén - hasonlóan a január 23-ai és január 31-ei Navalnij-párti tüntetésekhez - ismét tömeges letartóztatásokat hajtott végre a rendőrség, s ezúttal több olyan, független médiumnál dolgozó újságírót is elvittek, aki Press feliratú láthatósági mellényt viselt. Moszkvában és Szentpéterváron lezárták a központi tereket is, a hatóságok meg akarják előzni a spontán tüntetéseket. További részleteket a hvg.hu cikkében olvashat.