Házon belüli lázadás indult a brexit ellen

A brit toryk képviselőinek egy csoportja azt várja a kormánytól, hogy mielőtt benyújtja a szigetország kilépési kérelmét az EU-nak, hozzon nyilvánosságra egy részletes tervet (fehér könyvet) arról, milyen brexitet akar. A kormányfő teljesíti az elvárást, kérdés: mikor?
Napi.hu, 2017. január 25. szerda, 14:28
Fotó: Napi.hu

Theresa May brit miniszterelnöknek saját pártján belüli lázadással kell szemben néznie az előtt, hogy kormánya benyújtaná az Egyesült Királyság kilépési kérelmét az Európai Uniónak - írja a Bloomberg. London március 31-éig akarja elindítani a folyamatot, ám a legfelsőbb bíróság keddi döntése értelmében ehhez meg kell szereznie a parlament hozzájárulását.

Legkevesebb hat tory alsóházi képviselő, köztük négy volt miniszter csatlakozott az ellenzéki Munkáspárthoz, amely azt követeli, hogy a kormány brexit elindítása előtt készítsen egy fehér könyvet, amely részletezi, milyen feltételekkel képzeli el Nagy-Britannia kiválását az EU-ból. May a szerdai parlamenti vitában megígérte egy ilyen terv elkészítését, ám azt nem tudni, hogy ezt a parlamenti hozzájárulás előtt nyilvánosságra hozzák-e.

Nem szavazza meg

A képviselők célja az, hogy erősebb ellenőrzés alá helyezzék a miniszterelnököt és minisztereit a kilépés folyamatában. May viszont úgy gondolja, hogy az állandó nyilvános beszámolók gyengítenék alkupozícióját, ezért nem tudna olyan jó kereskedelmi megállapodást kötni az unióval, mint ha a színfalak mögött, pókerarccal alkudozhatna tárgyalópartnereivel.

Azt akarom, hogy legyen egy fehér könyv a parlament asztalán, amelyet megvitathatunk - jelentette ki Anna Soubry, a korábbi konzervatív gazdasági miniszter a keddi parlamenti vitában. Szerinte ez lehetővé tenné, hogy áthidalják a kormányfő és a bírálói közti jelenlegi szakadékot. Soubry nem adja a voksát ahhoz, hogy Nagy-Britannia parlamenti vita nélküli elhagyja az egységes európai piacot.

Kicsii többség

Kiszivárogtatott hírek szerint a kormány már csütörtökön be akarja terjeszteni a brexit megindításáról szóló törvényjavaslatot. May bírálói azonban elkezdhetik módosító javaslatokkal bombázni a parlamentet, hogy felhígítsák koncepcióját és ellenőrzésük alá vonják a kilépési tárgyalásokat.

A kormánynak meglehetősen sovány, mindössze 16 fős többsége van a parlamentben, ezért egy viszonylag kis rebellió nyomán is elbukhatja a brexittörvényről szóló szavazást. A Munkáspárt arra készül, hogy saját kilépési terv előterjesztésével egyszerűen átírja a kormány előterjesztését - jelentett ki Keir Starmer, a párt árnyék brexitminisztere.

Emellett elő akarják írni a kormánynak, hogy rendszeresen adjon tájékoztatást a parlamentben a válási tárgyalások alakulásáról. Végül úgy véli, hogy a végső brit-EU megállapodást a parlamentnek kellene jóváhagynia.

Ne csinálják!

A törvényhozás még decemberben elfogadott egy a javaslatot, miszerint a miniszterelnöknek nyilvánosságra kellene hoznia brexitterveit, mielőtt benyújtja az ország kilépési kérelmét. David Davis brexitügyi miniszter akkoriban azt mondta, hogy februárra előállnak egy ilyen anyaggal, ám a keddi parlamenti vitában - főnöke szerdai bejelentése előtt - visszautasította az írott terv beterjesztését.

Szerinte May január 17-ei beszéde töltötte be ezt a szerepet, ami azt sejteti, hogy esetleg a kormányfő is ennek írott változatát akarja elővezetni fehér  könyvként.. Ebben a miniszterelnök azt mondta, hogy Nagy-Britannia mindenképpen elhagyja az egységes piacot, ám ezt követően olyan megállapodást akar kötni az EU-val, amely a lehető legtöbbet megőriz annak előnyeiből.

Davis arról beszélt, hogy rövid, "egyszerű" törvényt nyújtanak be, és nem örülnének annak, ha a képviselők megpróbálnák módosítani a jogszabályt. Bíznak benne, hogy simán átcsusszan a parlamenten az ügy.

Nem piskóta

A legfelsőbb bíróság döntése, amely beleszólást adott a parlamentnek a brexit folyamatába, nem változtat azon, hogy a szavazók többsége júniusban a brexit mellett döntött. Még csak azzal kapcsolatban sem mond semmit, milyen viszony alakuljon ki a kilépés után Nagy-Britannia és az EU között. Ugyanakkor aláhúzta a parlament szuverenitását, azt, hogy a törvényhozásé a végső döntések meghozatalának joga - véli Ros Kellaway, az Eversheds jogi ügynökség vezetője.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lzperx, 2017.01.25 18:43

@foldnyuzo: Én a nép véleményének kikérését fontosnak tartom. Sajnos a tömegdemokráciákban ezzel a felelőtlen politikusok visszaélhetnek és élnek is. Erre is ki kellene terjeszteni a joguralom intézményét. Sajnos a politikai artikuláció nem működik és így a társadalmi konszenzusok sem válnak láthatóvá. Sajnos itt a politikusok által nem teljesített elvárásokat borították rá az EU-ra. A probléma gyökere az, hogy a népképviselet(képviseleti demokrácia) legyengült és akik ezt ki akarják használni egy kibontakozási lehetőséget látnak benne és egymásnak feszítik a társadalmi rétegeket. Szerintem a legjobb megközelítés az lenne, hogy ahol a politika kiszorítható meg kell tenni. Ilyen lehet pl.:az oktatás, egészségügy. A hatalomért versengő pártok a tömegdemokráciákban nem a társadalmi konszenzuson alapuló népképviseletre törekszenek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

alex4, 2017.01.25 17:18

Ezért kellett volna egy PONTOSan körülhatárolt kérdést feltenni a népszavazás előtt, nem pedig egy általános ?Let's leave" típusút. Ez utóbbi, egyébként, inkább azt kellene, hogy jelentse: minden szálat elvágni és onnantól tárgyalni az esetleges ilyen-olyan kapcsolatokról az EU-val.
Sokatmondó volt a Brexit-pártiak ?fogalmam sincs" arckifejezése a szavazás után, amikor megkérdezték őket, hogy akkor most hogyan tovább...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2017.01.25 17:18

@lzperx:
A népszavazás egy konkrét ügyben egy nagy ló****! Álságos és hamis. Honnét tudnám én eldönteni vagy egy angol iskolázatlan birkatenyésztő vagy egy szélütött nyugdíjas, vagy akár egy orvosprofesszor kell vagy nem nekünk az Unió.
Azért csücsül a Parlamentekben az a sok képviselő, azért van a kormány, a bizottságok meg a tanácsadók, hogy döntsenek. Le a népszavazás ostoba intézményével ami nem más mint a demokrácia megcsúfolása!
Kivéve Magyarországot, ahol gyakorlatilag egypártrendszer van!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lzperx, 2017.01.25 14:51

A végrehajtó hatalom(kötelességgyártók) joguralom általi korlátozása szép látvány. Egy kicsit többet látnánk ilyet jobb lenne a népek képviselete. Jó lenne egy módszertani fejlesztés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html