Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Akar az azeri hivatali kollégájával, Zakir Hasanovval folytatott telefonbeszélgetését követően az Anadolunak elmondta: egy tábornok és további 38 fős személyzet teljesít majd szolgálatot a központban annak érdekében, hogy - mint fogalmazott - "hozzájáruljanak a térségben a fegyvernyugvás folytonosságának, valamint a béke és stabilitás biztosításához".

Törökország és Oroszország az után kötött megállapodást a közös megfigyelőközpont létrehozásáról azeri területen, hogy Azerbajdzsán és Örményország Moszkva közreműködésével tavaly novemberben egyezségre jutott a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah miatt kiújult fegyveres harc lezárásáról. Baku szeptember végén indított támadást a térség visszafoglalására, és jelentős területeket sikerült újra ellenőrzése alá vonnia.

A háromoldalú megegyezés értelmében orosz békefenntartók érkeztek Hegyi-Karabahba, ami után stabilizálódott a helyzet az örmények lakta enklávéban. A békefenntartók segítségével több tízezer menekült tért vissza hegyi-karabahi otthonába, már amelyik épen maradt a harcok alatt.

Törökország, amely Azerbajdzsán eltökélt támogatója, nem vesz részt közvetlenül a békefenntartó műveletben, szerepe a török-orosz központ munkájában való részvételre korlátozódik.