BUX
40021

Héjából galamb lett az IMF

A szigorú fiskális politika mellett a gazdasági növekedés serkentését várja a világ kormányaitól az IMF vezére.

NAPI, 2011. augusztus 16. kedd, 08:51

Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) új ügyvezetői igazgatója arra biztatja a világ országainak kormányait, hogy hozzanak olyan intézkedéseket, amelyek rövid távon serkentik a gazdasági növekedést, miközben a piaci nyomásnak engedelmeskedve középtávon fiskális megszorításokat vezetnek be. A fejlett országoknak feltétlenül helyre kell állítaniuk kiegyensúlyozott költségvetésüket, amihez hiteles konszolidációs tervekkel kell rendelkezniük, ám ha eközben túl erősen tapossák a féket, azzal veszélyeztethetik gazdaságaik fellendülését és fékezik a munkahelyteremtést - állapította meg az IMF vezére a Financial Timesban megjelent írásában.

A pénzügyi kiigazítás közben azt a feladványt kell megoldani, hogy a beavatkozás ne legyen se túl gyors, se túl lassú - véli Lagarde. Egyszerre kell megoldást találni a fiskális politika középtávú egyensúlyának megteremtésére és a növekedés, a munkahelyteremtés rövid távú támogatására. Miközben nem minden ország engedheti meg magának az utóbbit, számos olyan állam van, amely rosszul tenné, ha gyors deficitcsökkentésbe kezdene. Utóbbiak a növekedés ösztönzése érdekében előmozdíthatják az infrastruktúra-fejlesztéseket és támogathatják a munkahelyeket teremtő szervezeteket. Más szóval a jövedelmek lefaragása nem lesz elég, a jövedelmeket ezzel egyidejűleg növelni is kell - adta fel az erősen rejtvénynek látszó leckét az IMF első embere.

A világgazdaság fellendülésének védelme érdekében szükség van az alacsony kamatokra, arra, hogy a jegybankok még egyszer megmerüljenek az úgynevezett szokatlan monetáris politikai eszköztár tengerében. illetve hogy tovább javítsák a pénzügyi rendszer egyensúlyát.