Héját jelölt Trump a belbiztonsági posztra

Donald Trump megválasztott amerikai elnök hétfőn bejelentette, hogy John Kelly visszavonult tábornokot jelöli a belbiztonsági minisztérium élére.
MTI, 2016. december 12. hétfő, 20:06
Fotó: Stocksnap

Donald Trump környezete már a múlt héten jelezte, hogy a megválasztott elnök a 66 éves tábornokot szemelte ki a belbiztonsági tárca élére, és Kelly tábornok a felkérést el is fogadja. A hivatalos bejelentés történt meg hétfőn.

Közleményében Donald Trump hangsúlyozza, hogy John Kelly, a tengerészgyalogság tábornoka a megfelelő ember az illegális bevándorlás megállítása és határaink biztonsága garantálása sürgős küldetésének irányításához. A nyugalmazott tábornok a tárca élén az Egyesült Államok küldő határainak biztonságért, a bevándorlásért, az amerikai állampolgárság megadásáért felel majd, s hozzá tartozik például a kábítószerellenes küzdelem is.

A tábornok, aki 2012 és 2016 között az Egyesült Államok Déli Főparancsnokságát irányította, jól ismeri a közép-amerikai és a dél-amerikai térséget, s emellett - mivel felügyelete alá tartozott a guantánamói börtöntelep is - behatóan foglalkozott a terrorellenes küzdelem problémáival is. Ez a tapasztalat egyedülálló ismereteket hozott számára az Egyesült Államok déli határainál jelentkező kihívásokat illetően - hangsúlyozza a közlemény.

A kommüniké idézi magát John Kellyt is, aki így reagált a felkérésre: az amerikai nép a mostani választáson arra szavazott, hogy megállítsuk a terrorizmust, visszaszerezzük szuverenitásunkat a határaink fölött, és véget vessünk a politikailag korrektség magatartásának, amely túlságosan hosszú ideig meghatározta nemzetbiztonságunkat.

A belbiztonsági minisztérium, amelyet George W. Bush hozott létre a 2001. szeptember 11-i terrorakciók után, rendkívül fontos tárca, eddig Jeh Johnson irányította. John Kelly személyében Donald Trump a harmadik tábornokot jelöli kormányába: a avédelmi minisztérium élére James Mattist, szintén a tengerészgyalogság tábornokát jelölte, s nemzetbiztonsági tanácsadójául Michael Flynn altábornagyot választotta.

HOZZÁSZÓLÁSOK