Hét éve nem történt hasonló az olajpiacon

A kőolaj jegyzése nagy valószínűséggel 2009 óta a legnagyobb mértékű emelkedéssel zárhatja 2016-ot annak hatására, hogy az OPEC és a szervezeten kívüli olajexportáló országok megállapodtak a termelés csökkentéséről az energiahordozó árának a felhajtása érdekében.
MTI, 2016. december 30. péntek, 17:54
Fotó: Reuters

A nyugati félteként irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára mintegy 50 százalékkal, az északi-tengeri Brent olajfajtáé pedig csaknem 43 százalékkal emelkedett az idén eddig. Ez a legnagyobb drágulás 2009 óta, amikor a Brent ára 78 százalékkal a WTI jegyzése pedig 71 százalékkal nőtt.

A kőolaj ára az idei emelkedés ellenére még mindig csak mintegy a fele annak a hordónkénti több mint 100 dollárnak, ahol 2014 nyarán állt.

Pénteken 17 órakor a Brent 56,6 dolláron, a WTI 53,6 dolláron állt.

A kőolaj 2014 nyara óta tapasztalt jelentős árcsökkenését olyan tényezők idézték elő, mint az olajtúlkínálat, az amerikai palaolaj-termelés megugrása, valamint az, hogy Szaúd-Arábia makacsul ellenezte az OPEC olajtermelés csökkentését, hogy fenntarthassa globális olajpiaci részesedését.

A kőolaj ára különösen azután kezdett idén emelkedni, hogy novemberben az OPEC és a szervezeten kívüli olajexportáló országok (non-OPEC) megállapodtak a termelés hat hónapra történő csökkentéséről a jövő év januárjától.

A Reuters által megkérdezett elemzők szerint a kőolaj ára jövőre fokozatosan emelkedik és 2017 végén 60 dollár körül lesz hordónként. Hozzátették azonban: az olajár jövő évi alakulása sokban függ attól, hogy a novemberi megállapodást betartják-e az aláírók.

HOZZÁSZÓLÁSOK