Hét éve nem volt ilyen Spanyolországban

Spanyolországban hét év óta először 20 százalék alá csökkent a munkanélküliség, a harmadik negyedévben 18,9 százalék volt a munkanélküliségi ráta - közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) csütörtökön.
MTI, 2016. október 27. csütörtök, 11:22
Fotó: Napi.hu

Az adatok szerint július-szeptemberben 253 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma, ami 5,5 százalékkal kevesebb, mint az április-júniusi. A 22,8 milliós aktív spanyol népességből 4,3 millióan vannak állás nélkül, a foglalkoztatottak száma 18,5 millió. A dél-európai országban erre utoljára 2009 év végén volt példa. A harmadik negyedévben több mint 226 ezren találtak állást.

A harmadik negyedévi munkanélküliségi adatok hagyományosan kedvezőek Spanyolországban, ugyanis egybeesik a turisztikai főszezonnal, amikor sokan kapnak határozott idejű munkát. A gazdasági válság óta a munkanélküliség számít az ország első számú problémájának. Az európai országok közül még mindig Spanyolországban a második legmagasabb a munkanélküliek aránya, Görögország előzi meg.

Idén az év második negyedében 20 százalékos, az első három hónapban 21 százalékos munkanélküliségi rátát állapított meg a spanyol statisztikai hivatal. Tavaly rekordmértékben, 23,7-ről, 20,9 százalékra csökkent a munkanélküliség Spanyolországban.

HOZZÁSZÓLÁSOK