BUX
39006

Hét százalékos növekedésre számít az OECD Kínában

Hét százalékos gazdasági növekedésre számít és derűlátóan értékeli a kínai gazdaság helyzetét és kilátásait a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legfrissebb, pénteken Pekingben nyilvánosságra hozott jelentése, amelyet a szervezet főtitkára Angel Gurría ismertetett.

MTI-Eco, 2015. március 20. péntek, 10:27

Az OECD szakértői úgy vélik, a kínai gazdaság idén, a kormány terveinek megfelelően alakul, míg 2016-ban a bővülés üteme várhatóan 0,1 százalékponttal visszaesik.

A szervezet üdvözli, hogy a kínai gazdasági növekedés fokozatosan mérséklődik - jelentette ki Gurría. Utalt rá, hogy a folyamatban lévő átalakulás többrétű, így például a vidékről a városokra helyeződik át a hangsúly, a beruházásokról a fogyasztás felé terelődik a növekedés motorja és a gyáripar helyett a szolgáltatások fejlesztése kerül előtérbe. Kína képes a növekedés hirtelen lefékeződését megakadályozni, amennyiben a gazdasági egyensúlytalanságok kezelését kézben tudja tartani - fogalmazott. A jelentés utal rá, hogy a kínai kormány a túltermeléssel küzdő iparági kapacitások és a helyi kormányzatok eladósodásának visszafogására törekszik és továbbra is rajta tartja a szemét a kockázatokat rejtő ingatlanpiacon. Megerősítették, átfogó gazdaságélénkítő csomagra nem lehet számítani. A kínai termékek és szolgáltatások exportjának növekedése az idén 5,5 százalék körül alakulhat, jövőre elérheti a 6 százalékot - áll a tanulmányban. Szerzői azt is megjegyezték, hogy az erősödő amerikai dollár hátrányosan befolyásolhatja a kivitelt, hiszen a kínai nemzeti valuta árfolyama szorosan kötődik hozzá. Az OECD elemzői szerint a kamatok teljes liberalizációját meg kell előznie az árfolyam-rugalmasság növelésének. Ez - tették hozzá - segítheti gazdaságot a megrázkódtatások kezelésében. A szervezet több ajánlást is megfogalmazott, így például a fenntartható fejlődést szolgáló, versenyre alapozott reformokat, a betéti kamatok fokozatos liberalizációját, a bankrendszer átláthatóságának növelését. Az OECD idei jelentésében hangsúlyosan foglalkozott a vidékkel, a mezőgazdasággal és az oktatás, a tehetséggondozás szerepével, illetve a tudásalapú gazdaság igényeivel. Többek közt felhívták a figyelmet a hátrányos helyzetű gyermekek továbbtanulási lehetőségeinek korlátaira, az oktatás minőségének emelésére. A mezőgazdasági reformok területén sürgetik a vidékiek ingatlanhasználati jogainak tisztázását, a gazdálkodók továbbképzését és vidéki infrastruktúra, egészségügy és társadalombiztosítás fejlesztését. Angel Gurría a Pekingben akkreditált diplomatáknak és külföldi újságíróknak elmondta: Európa talpra állása felgyorsulóban van az alacsony olajáraknak, az alacsony kamatoknak és a versenyképesebb eurónak köszönhetően. Elhangzott, az OECD pozitív irányba módosította várakozását az európai gazdaság idei növekedését illetően: a novemberi 1,1 százalékról 1,4 százalékra. 2016-ra pedig 2 százalékot jósolt a korábbi 1,7 helyett. Mindez jótékony hatással lesz a kínai exportra is - vélte a Gurria társaságában lévő Alvaro Pereira, az OECD országjelentéseket felügyelő részlegének vezetője, volt portugál gazdasági miniszter.