Grantham megjósolta a 2008-as válságot és azt is pontosan jelezte előre a dotcom lufi idején, hogy az amerikai tőzsdék alulteljesítenek a következő tíz év során.

A befektető szerint a hosszú kilábalás mellett a nagyvállaltok menedzsmentje túlságosan rövidtávon gondolkodik, így nem képes a korábbi mintáktól eltérő helyzetek, mint a 2008-as válság és az azt megelőző buborék kezelésére. Ha egy újabb sokk következik, az tovább tolhatja ki a gazdasági bővülés visszatérését.

A hét szűk esztendő okai a következőek lehetnek: a lakosság túlzott eladósodottsága, bár javul hosszú távon mérséklődhet csak normál szintre.

A bankok által felhalmozott toxikus papírok nem tűntek el, jó részük az államadósságot gyarapítja mára.

Az ingatlanárak csökkenése, és az ezzel kapcsolatos fogyasztói bizalom megingott, nincs sok esélye, hogy az ingatlanpiac újra gyors növekedési pályára álljon.

A negyedik ok a bankok magas kitettsége és tőkehiánya, mely nehezíti a hitelek felhajtását, ezt követi a szövetségi kormányzat és az amerikai tagállamok magas eladósodottsága, mely előbb-utóbb megszorításokhoz vezet.

A magas kormányzati adósság ráadásul magas munkanélküliséggel párosul, ám egyre kevesebb a foglalkoztatás növelésére bevethető eszköz, ráadásul a kilábalást hátráltató hetedik tényezőként túlságosan magasra nőtt az amerikai külkereskedelmi hiány, melynek következtében egyre nehezebb a dollár veszélyeztetése nélkül hitelhez jutni.

A globális kereskedelm egyensúlyba hozása nem megy fájdalmas intézkedések nélkül. A nyolcadik aggodalomra okot adó jel az eurózóna gyengélkedése, különösen a PIIGS országoké. Nem meglepő hát hogy megrendült a bizalom a dollárban és egyéb nagyobb devizákban, mint az euró vagy a jen. A képet az öregedő lakosság és az ezzel kapcsolatban bővülő szociális kiadások teszik teljessé, derül ki a Marketwatchon megjelent írásból.