A Gazprom hajlandó tárgyalni arról, hogy ne vegyék bele az Ukrajnával kötött gázszállítási megállapodásba azt a gázmennyiséget, amelyet közvetlenül Oroszországból pumpálnak Délkelet-Ukrajnába (Donbaszba), az oroszbarát szeparatisták ellenőrzése alatt lévő területekre - írja a cég közleményében. Az elmúlt napokban kialakult legújabb ukrán-orosz gázvitának ez az egyik kritikus kérdése.

A orosz gázszolgáltató azzal fenyegeti ukrán partnerét, a Naftogazt, hogy leállítja a szállításait, mivel véleménye szerint hamarosan elfogy az a gázmennyiség - szerdán 206 millió köbméterről volt szó -, amelyet a korábbi megállapodásnak megfelelően az ukránok előre kifizettek.

A Naftogaz azzal védekezett, hogy az oroszok levonják a maradékból a Donbaszba eljuttatott gázt. A Gazprom most késznek mutatkozik arra, hogy kivegye a pakkból ezt a kérdést. Ukrajna korábban technikai okokra hivatkozva megtagadta, hogy újraindítsa a térség gázellátását, mire válaszul Moszkva úgy döntött, hogy közvetlenül Oroszországból pótolják a hiányzó energiahordozót.

A Gazprom állítása szerint kész arra, hogy folytassa ukrajnai szállításait, csak a Naftogazon múlik, hogy hajlandó-e előre kifizetni a további mennyiség árát. Ha nem érkeznek újabb utalások Kijevből az oroszok számlájára, akkor elzárják a gázcsapot. A fizetésre a hét végéig adtak határidőt a vásárlónak. Az orosz álláspont szerint a felek közti legutóbbi szerződés szerint járnak el.