Elemzők ennél jobb adatra, 5 millió 250 ezres segélykérelemre számítottak. Immár a harmadik egymást követő héten állt a milliós küszöb fölött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma. A március 21-én zárult héten 3 millió 307 ezer, egy héttel előtte viszont még csak 282 ezer volt a számuk. Három hét alatt 16 millió 780 ezer ember, azaz minden tíz dolgozóból egy elvesztette munkáját - írja az MTI.

A munkaerőpiaci helyzet gyors ütemben romlik, mivel a vállalatok sorra függesztik fel a munkát az új koronavírus által okozott járvány miatt. Az adatok gyűjtésének kezdete, 1948 óta soha nem fordult elő, hogy ilyen gyorsan és ekkora tömegben szűntek meg munkahelyek. Áprilisban több mint 20 millió amerikai veszítheti el állását, és a munkanélküliségi ráta akár 15 százalékra is emelkedhet, miközben februárban még fél évszázados mélyponton, 3,5 százalékon állt.

A koronavírus-járvány becslések szerint az amerikai gazdaság teljesítményének harmadát viszi el a folyó negyedévben. Immár 48 államban állították le a nem kulcsfontosságú vállalatokat. Éttermek, szállodák, bevásárlóközpontok és kisvállalatok munkavállalók millióit bocsátották el, miközben alig tudják fizetni kötelezettségeiket a bevételek kiesése miatt.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag meredeken, 1 millió 598 ezer 750-nel, 4 millió 265 ezer 500-ra nőtt az április 4-én zárult héten. A mozgóátlag segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 4 millió 396 ezerrel, 7 millió 455 ezerre nőtt a március 28-ával végződött héten, ami minden idők legrosszabb értéke. Az előző történelmi rekordot 2009 májusában jegyezték fel, akkor 6 millió 635 ezerre rúgott a tartósan munkanélküli segélyt kérők száma. Elemzők a tényadatnál is rosszabbat, 8 milliós számot vártak. A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 1 millió 439 ezerrel, 3,5 millióra kúszott fel.

A 2007-2009-es pénzügyi és gazdasági válság idején, amikor 8,7 millió álláshely szűnt meg, 665 ezren tetőzött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma.