Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Energiapiaci szakértők várakozása szerint Kína drámaian csökkenteni fogja az Egyesült Államokból származó olajimportját a következő hetekben. Ezzel válaszolnak Donald Trump amerikai elnök legújabb fenyegetésére, miszerint az ősz első napjától büntetővámot vetnek ki újabb 300 milliárd dollár értékű kínai importra - írta a CNBC. A világ két legerősebb gazdaságának adok-kapok alapon folytatódó kereskedelmi vitája már az elmúlt hetekben is nyomást gyakorolt a fekete arany árára, ez fokozódhat, ha a kínaiak bekeményítenek.

A londoni Brent jegyzése a hét utolsó napjaiban 57,3 hordó/dollárnál járt, az észak-amerikai WTI-ért hordónként 52,5 dollárt kértek. Az olaj ára a hét közepén január óta nem látott alacsony szintre esett, majd magára talált, mert a befektetők attól tartanak, hogy az árcsökkenésre válaszul a nagy olajtermelő országok tovább mérséklik kitermelésüket.

Az elmúlt hetek legfőbb történése a kínai-amerikai kereskedelmi háborúban az volt, hogy Trump újabb fenyegetése nyomán a jüan egy évtizede nem látott szintre gyengült a dollárral szemen. Válaszul az USA elnöke valutamanipulációval vádolta meg a kínai kormány. Erre jöhet az olajimport korlátozása viszontválaszként. Stephen Brennock, a PVM Oil Associates tanácsadó cég elemzője szerint akár nullárra csökkenhetnek a kínai vásárlások.

Fordulat

Ez fordulatot hozna az elmúlt időszakhoz képest, amely az ázsiai ország keresletének élénkülését hozta. A bevitel az EIA piackutató cég szerint napi 247 ezer hordóra nőtt, ami kilenc hónapos csúcs. Kína a világ legnagyobb olajvásárlója, így jó célpontja az amerikai exportőröknek. Valójában USA mint a világ legnagyobb olajtermelője logikus partnert találhat a nagy étvágyú ázsiai országban. A mostanihoz hasonló év eleji ütésváltás idején ennek ellenére majdnem azonnal nullára esett a felek olajkereskedelme.

Matthew Smith, a ClipperData tanácsadó cég árupiaci kutatási részlegének vezetője egy további okot is lát arra, hogy Peking korlátozza az amerikai olajimportot, nevezetesen azt, hogy az ázsiai ország kezd kifogyni azokból az árucikkekből, amelyeken keresztül visszaüthet az USA-nak, ha az újabb vámokkal sújtja.

Michal Meidan brit energiapiaci szakértő, egyetemi oktató úgy véli, hogy Peking várhatóan az amerikai import nagyjára, ha nem egészére külön vámokat fog kivetni, beleértve ebbe az olajimportot is, ha az USA tényleg bevezeti újabb tarifáit szeptember 1-jétől. Emellett a szakértő arra is figyelmeztet, hogy az amerikai kormány új célpontot találhat a Huawei technológiai óriás után, amelynek tevékenységét - nemzetbiztonsági okokra hivatkozva - korlátozhatja. Jó eséllyel egy nagy kínai olaj- vagy gázvállalatban találhatják meg az újabb áldozatot.