Heteken belül jöhet az összeomlás

Erősödik az idegesség a világ pénzpiacain az ukrán válság elmélyülése miatt, az értékpapír-piaci elemzők és kereskedők már azt találgatják, mikor válhat nyilvánvalóvá a krízis hatása a piacokon és pontosan mekkora kárt okozhat.
Napi.hu, 2014. május 6. kedd, 13:05
Fotó: Reuters

Az ukrán kormány, illetve a Nyugat-barát lakosság és az orosz szeparatista csoportok és támogatóik közötti feszültség hetek óta erősödik, és ma már azzal fenyeget, hogy világ pénzpiacait kockázatkerülő üzemmódba löki - idéz elemzőket a CNBC. A rengeteg halálos áldozattal járó hét végi események hatása már hétfőn meglátszott a világ tőzsdéin, a kérdés most az: mi jöhet még?

Azt hiszem, hogy az ukrán folyamatok, amelyek egyre intenzívebben bugyognak fel a felszínre, egy ponton kiforrhatják magukat, és a következő hetekben a piaci árakat meghatározó tényezővé válhatnak - mondja Laura Fitzsimmons, a JP Morgan Investment Bank határidős és opciós ügyletekkel foglalkozó vezető munkatársa. Az ukrán hadsereg négy katonája meghalt, több tucatnyian megsebesültek - köztük civilek is -, a Szlovjanszk ellen indított tegnapi támadásban. A város az oroszbarát erők egyik központja.

A harcok erősödése nyomán sok piaci szereplő feladta azt a reményét, hogy a konfliktus idővel lecseng. Úgy látom, hogy egyre közelebb kerülünk a polgárháborúhoz. Ha ez megtörténik, akkor az ezt követő eurázsiai piaci összeomlás a világon mindenütt érezhető lesz, az árupiaci termékek ára hullámzani kezd, akárcsak a devizáké, az értékpapírpiacok nyomás alá kerülnek - fejtegeti Evan Lucas, az IG pénzpiaci kereskedési szolgáltató cég stratégája.

Hanyatlás

A szakértő reméli, hogy ez a negatív forgatókönyv nem játszódik le, ám ha mégis, akkor lesz egy töréspont, amelyen túl az eladók kerülnek túlsúlyba a piacokon. Most efelé tartunk. Fitzsimmons arra számít, hogy az ukrán válság miatt kirobbanó eladási hullám 5-10 százalékos zuhanást hozhat a világ tőzsdéin. Európa nagyobb csapást szenvedne el, mint az Egyesült Államok.

A biztonságos menedéknek számító japán deviza kedden a 102,2 jen/dolláros árfolyamon cserélt gazdát kedden, három százalékkal eltérve januárban elért ötéves szintjétől. A menekülőeszközök piacán mutatkozó keresletet, már az ukrán-orosz konfliktus elmérgesedésétől való félelem mozgatja - vélik a maláj Maybank pénzügyi szolgáltató cg elemzői. Ha Moszkva mobilizálná hadseregét, semmi perc alatt 101,66-ra erősödne a kurzus.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rw, 2014.05.06 14:03

Minden nap van egy világvége cikk, ezért lassan mindenki félválról veszi.

Egyébként érdekes felvetés, de valószínűleg igaz, hogy ezt leginkább az EU és Oroszország fogja leginkább beszopni, akik jelenleg egymás partnerei, mindkettő gyengül gazdaságilag. Cui prodest?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html