Hétfőn csattan a bankok arcán az újabb pofon

A román parlament elhalasztotta a szavazást a svájcifrank-hitelek átváltásáról, ám a jövő héten elfogadhatják a törvényt, amely a bankok nyakába varrja a lejre váltással járó költségeket. Ezzel Magyarország után ott is a pénzügyi szféra bukja a legnagyobbat a devizahiteleken.
Napi.hu, 2016. október 11. kedd, 16:02
Fotó: Napi.hu

A román parlament alsóháza elhalasztotta a devizahiteles-törvény szavazását, amelynek eredményeként az adósok lejkölcsönre válthatják át svájci frankban felvett hiteleiket - jelentette a Reuters. Ahhoz képest, hogy az érintetteket milyen komolyan érintő ügyről van szó, a halasztás oka prózai.

Nem volt jelen az ülésteremben kellő számú képviselő a szavazáshoz. Egyéb gond nem lehet a javaslat elfogadásával, ugyanis a politikai pártok egyhangúan támogatják. A jobb- és baloldali politikai erőknek várhatóan hétfőn lesz módjuk megmutatni a devizahiteleseknek, hogy komolyan veszik a gondjukat.

Lehet fizetni

Az egységes támogatás nem meglepő, ha figyelembe vesszük, az átváltási szabályokra adott alternatíva mindkét lehetősége a bankokra tolná rá a költségeket - derül ki a Portfólió híréből. Ha elfogadják, akkor a bankok 30 napon belül kötelesek lejkölcsönre váltani a frankban ketyegő hiteleket, mégpedig a felvételük idején érvényes lej/svájci frank árfolyamon.

A két változat egyike úgy szólt, hogy csak a 250 ezer frankos eredeti tőkeösszeghatárt meg nem haladó kölcsönöket alakítanák át. A másik esetén csak az 50 százalékos tőkeösszeg/jövedelem arányt meghaladó hiteleket váltották volna át. A Reuters híre szerint a képviselők abban már megegyeztek, hogy az első változatról fognak szavazni.

A lej délutánra 0,3 százalékkal erősödött az euróval szemben a hétfő délutáni árfolyamhoz képest.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

SzaszaG, 2016.10.11 18:13

Magyarországon is így kellett volna, csak nem volt vér a puc.ban.
Na meg persze Mo.-on az ún. baloldal a bankok pártjára állt a magyarok ellenében. Csak mert ők ilyenek...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html