A román parlament alsóháza elhalasztotta a devizahiteles-törvény szavazását, amelynek eredményeként az adósok lejkölcsönre válthatják át svájci frankban felvett hiteleiket - jelentette a Reuters. Ahhoz képest, hogy az érintetteket milyen komolyan érintő ügyről van szó, a halasztás oka prózai.

Nem volt jelen az ülésteremben kellő számú képviselő a szavazáshoz. Egyéb gond nem lehet a javaslat elfogadásával, ugyanis a politikai pártok egyhangúan támogatják. A jobb- és baloldali politikai erőknek várhatóan hétfőn lesz módjuk megmutatni a devizahiteleseknek, hogy komolyan veszik a gondjukat.

Lehet fizetni

Az egységes támogatás nem meglepő, ha figyelembe vesszük, az átváltási szabályokra adott alternatíva mindkét lehetősége a bankokra tolná rá a költségeket - derül ki a Portfólió híréből. Ha elfogadják, akkor a bankok 30 napon belül kötelesek lejkölcsönre váltani a frankban ketyegő hiteleket, mégpedig a felvételük idején érvényes lej/svájci frank árfolyamon.

A két változat egyike úgy szólt, hogy csak a 250 ezer frankos eredeti tőkeösszeghatárt meg nem haladó kölcsönöket alakítanák át. A másik esetén csak az 50 százalékos tőkeösszeg/jövedelem arányt meghaladó hiteleket váltották volna át. A Reuters híre szerint a képviselők abban már megegyeztek, hogy az első változatról fognak szavazni.

A lej délutánra 0,3 százalékkal erősödött az euróval szemben a hétfő délutáni árfolyamhoz képest.