Hétfőn folytatódnak a német koalíciós tárgyalások

Nem sikerült minden nézeteltérést rendezni, így hétfőn folytatódnak a koalíciós tárgyalások az Angela Merkel német kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU), bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) és a Martin Schulz elnöksége alatt álló Német Szociáldemokrata Párt (SPD) között.
Szász Péter, 2018. február 4. vasárnap, 21:43
Fotó: Pixabay

A pártok eredeti célja az volt, hogy vasárnap lezárják a tárgyalási szakaszt. Hétfőn valószínűleg nemcsak a hivatalos koalíciós megállapodást fogalmazzák majd meg, hanem tovább folytatódnak a megbeszélések azokról a kérdésekről is, amelyekről eddig nem sikerült megegyezésre jutni - írja az Infostart az MTI nyomán.

"Nagyon előremutató napot tudhatunk magunk mögött, és sok témában megegyezésre jutottunk" - mondta vasárnap este Lars Klingbeil, az SPD főtitkára. Hozzátette, hogy mindezek ellenére néhány kérdésben még túl távoliak az álláspontok, és azok részletes megtárgyalását inkább a következő napra hagyják. A főtitkár közölte: hétfő délelőtt 10 órakor a pártok képviselői újra találkoznak a szociáldemokraták főhadiszállásán, a berlini Willy Brandt Házban.

A hét folyamán számos párttisztségviselő figyelmeztetett, hogy a tárgyalások elhúzódhatnak a munkaügy és az egészségügy körüli viták miatt. Merkel is úgy nyilatkozott, hogy nem lesz könnyű lezárni az egyeztetéseket.

Ha sikerül kidolgozni egy koalíciós szerződést, a mintegy 450 ezres tagságú SPD pártszavazással, a tagság voksai alapján dönt arról, hogy ismét koalícióra lép-e a CDU/CSU-val. Ezt a szavazást márciusban rendezhetik meg, és sikere esetén húsvét körül létrejöhet az új német szövetségi kormány.

Németországban a szeptemberi választások óta nincs új kormány, és közvélemény-kutatások szerint emiatt egyre nő a feszültség a szavazók körében. Az SPD támogatottsága 18-19 százalék közé esett a szeptemberi választásokon elért, egyébként is történelmi mélypontot jelentő 20,5 százalék óta. A politikai kötélhúzás a CDU/CSU népszerűségét is megtépázta.

A kép forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK