Hétfőn is erősítenie kellett a rubelt az orosz jegybanknak

Az orosz központi banknak hétfőn is dolláreladással kellett erősítenie a folyamatosan gyengülő rubelt.
MTI-Eco, 2014. március 3. hétfő, 10:53
Fotó: Napi.hu

A rubel árfolyama az év eleje óta mintegy 8,5 százalékkal gyengült részben amiatt, hogy az amerikai szövetségi jegybankrendszer, a Fed december óta fokozatosan zárja el pénzcsapját: december után januárban újabb 10 milliárd dollárral csökkentette gazdaságélénkítő célú eszközvásárlását, amelynek volumene ezzel havi 65 milliárd dollárra csökkent.

Gyengíti a rubelt a pénzügyminisztériumnak az a két héttel ezelőtti bejelentése is, miszerint a nyílt piacon napi 100 millió dollárt vásárol tartalékalapjának növelésére, május végéig mintegy 6 milliárd dollárt tervez beszerezni. A rubel árfolyamának a lejtmenetéhez hozzájárul továbbá a krími válság, ami valamennyi feltörekvő ország devizáját gyengíti.

Az orosz központi bank az idén már harmincadszor, márciusban először volt kénytelen beavatkozni dolláreladással a rubel védelmében hétfőn, mert a rubel tovább gyengült a dollárból és euróból álló devizakosárhoz képest.

A jegybank pénteken azt közölte, hogy az átlagos 5 kopejka helyett jelentősebben, 20 kopejkával emelte a határértékeket, 35,40 illetve 42,40 rubelre a devizakosárhoz képest. A jegybank automatikusan legalább 5 kopejkával feljebb tolja az árfolyamsáv határértékeit, amint minimum 350 millió dollárt költ devizaeladásra a rubel védelmében.

Az orosz jegybank 7,82 milliárd dollárt és 586 millió eurót költött a rubel árfolyamának erősítésére csak januárban. Ez az összeg jóval felülmúlja a decemberben ugyanerre a célra fordított 3,57 milliárd dollárt és 326 millió eurót.

Tavaly június végén változtattak hosszú idő után először az árfolyamsávon, 31,65-38,65 rubelről indulva. Novemberben hatszor, decemberben nyolcszor, januárban tizenháromszor, februárban tizenhatszor került sor sáveltolásra.

Hétfőn a dollár-euró kosár egy egysége 42,60 rubelt ért a pénteki 42,19 rubel után.

HOZZÁSZÓLÁSOK